Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tévhitek és tények

2011.08.23. 21:53 - R-amy

 Tévhit: „A terméketlenség általában a nők hibája!”

 

Tény: Tanulmányok bizonyítják, hogy a megtermékenyülés sikertelenségének, 40 %-ban a nők, 40 %-ban a férfiak és 20 %-ban mindkettőjük kombinációja az okozója.

 

 

Tévhit: „A normális menstruációs ciklus 28 napos.”

 

Tény: Normálisnak mondható ciklus, 23 - 36 nap hosszúságú.

Az ettől eltérő ciklus sem biztos, hogy kórós, pláne ha az minden hónapban ugyanolyan hosszú, de érdemes kivizsgálni nincs-e valami probléma a háttérben. Gond inkább akkor merül fel, ha vannak 22 és 36 napos ciklusaid is. Ebben az esetben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

 

 

Tévhit: „Az ovuláció a női ciklus 14. napján következik be. Az ovuláció a ciklus közepén következik be.”

 

Tény: Ha ezek igazak volnának, az nagyban leegyszerűsítené a születésszabályozást. Igazából az ovuláció időpontja függ a ciklus hosszától.

Általában az ovuláció utáni luteális fázis (ami a menstruációig tart) állandó, kb. 14 napig tart. Tehát 28 napos ciklus esetében (28-14 nap), nagy valószínűséggel a fenti kijelentések megállják a helyüket. 25 napos ciklus esetében viszont az ovuláció napja a ciklus 11. napjára tehető (25-14 nap).  34 napos ciklusnál pedig a 20. nap lehet az esélyes (34-14 nap). Természetesen itt is lehet egy-két nap eltérés, ezért a kiszámított ovulációs nap esetében előtte és utána 2 nappal érdemes erőteljesen próbálkozni.

 

Eltérő ciklushosszúságok esetében érdemes a legrövidebbet és a leghosszabbat kiszámolni és az így kapott eredményt alapul venni.

Pl.: Az elmúlt 6 hónapban a legrövidebb ciklusom 27 nap volt, a leghosszabb pedig 32, akkor a számolás így néz ki:

 

27-14=13. nap;  32-14=18. nap -à  tehát ezek közé a napok közé fog esni az ovuláció, ezért a 11.naptól a 20. napig érdemes próbálkozni.

 

Az LH tesztek - amik kimutatják a peteérés előtti LH csúcsot- is a segítségedre lehetnek az ovuláció idejének megállapításában (kaphatók a patikákban, DM-ben, …). PCO esetén ezek a tesztek megbízhatatlanok lehetnek, ezt vedd figyelembe!

 

 

Tévhit: „A nők minden egyes ciklusban csak egyszer eshetnek teherbe.”

 

Tény: Annak ellenére, hogy a petesejt leginkább 12-24 óráig alkalmas a megtermékenyülésre, igazából sikerre vezethet minden szexuális aktus az ovuláció előtt 3 nappal és utána 1 nappal, mivel a hímivarsejtek 72 óráig is életképesek. Sokáig úgy tartották, hogy az ovuláció napja a leginkább alkalmas a teherbeesésre, de az amerikai National Institute of Environmental Sciences, a Dél-karolinai Orvosi Egyetem professzora szerint a legalkalmasabb az ovuláció előtt lévő 2 nap.

 

 

Tévhit: „Legalább 3 hónapot kell várni a teherbeeséssel a fogamzásgátló szedésének abbahagyása után.”

 

Tény: A fogamzásgátlók úgy működnek, hogy megemelik a szervezetben a hormonok szintjét. Amikor abbahagyjuk szedésüket, a hormonok szintje azonnal visszarendeződik normál tartományba. Sok esetben a fogamzásgátló elhagyása után pont ezért könnyebben teherbe lehet esni.

 

 

Tévhit: „A probléma csak a fejedben létezik –nyugodj meg, pihenj, menj el vakációzni és rögtön teherbe esel!”

 

Tény: A termékenységi zavarokért sok esetben a reproduktív rendszer hibás működése a felelős. Pici eltérés az aprólékosan működő rendszerben is meddőséghez vezet. A stressz miatt kialakulhatnak olyan betegségek, amik velejárója a meddőség, de alapjaiban a stressz nem okoz meddőséget! Ettől függetlenül a kikapcsolódás, odafigyelés a szervezetünkre, a belső hangunkra, illetve a párunkkal közösen eltöltött hosszabb idő, az egymásra hangolódás nagyon sok esetben meghozhatja a kívánt eredményt.

 

 

Tévhit: „Termékenységfokozó gyógyszerek vagy étrendkiegészítők szedésével többnyire kettes vagy hármas ikrek születnek.”

 

Tény: Egyes peteérést segítő gyógyszerekre igaz lehet ez az állítás, mert nagyobb esély van több pete érésére és ez által több megtermékenyülésére is, de az sem 100%-an biztos, hogy ezek esetében akár egyből is kisbaba születik. Természetesen ezekben az esetekben az esély a több pete érése miatt, nagyobb. Az egyéb termékenység fokozó szerekre ez szinte egyáltalán nem igaz, mert nem a peték érését többszörözi, hanem általában a természetes folyamatokat támogatja és ez által egészségesebb, termékenyebb petét érlel a szervezet.

 

 

Tévhit: „Szexuálisan aktív férfiak spermaszáma normális.”

 

Tény: A szexuális szokások és a spermaszám között nincs semmilyen összefüggés! Lehet egy szexuálisan nagyon passzív férfi nagyon termékeny és egy aktív akár steril. Viszont az életmód nagyon befolyásoló tényező. Fertőző betegségek, gyulladások, szűk, levegőtlen alsónadrág viselése, hosszú ülő munka, sok biciklizés, meleg fürdő, szauna használata, stressz, dohányzás, alkohol vagy drogok használata, mind-mind erőteljesen ronthatja a sperma minőségét. Emellett ha egy férfinak ritkán van orgazmusa -a spermium termelése viszont mindenkinek folyamatos ugye- az sem tesz jót az ügynek. Gondoljunk csak arra, hogy egy szobába csak jönnek, jönnek be az emberek, de kifelé alig megy ki valaki. Egy idő után levegőtlen, zsúfolt hellyé változik a szoba, ahol az emberek egymást tapossák. Ez így van ebben az esetben is, ezért romlik a sperma minősége. Jó hír viszont, hogy sok esetben ez visszafordítható folyamat.

 

 

Tévhit: „A spermiumok maximum pár órán keresztül életképesek.”

 

Tény: A hüvely savas környezete után – ami nagyon nem kedvez a spermiumoknak és így meg is tizedeli őket- a méhszájon való feljutás után az életben maradt spermiumok egy olyan kedvező közegbe kerülnek, ahol akár több napig is – volt olyan eset, hogy egy hétig – életképesek maradnak és alkalmasak a megtermékenyítésre.

 

 

Tévhit: „Az általános jó egészség, jó megtermékenyítést/megtermékenyülést jelent.”

 

Tény: Ha valaki rendszeresen sportol, odafigyel az egészséges táplálkozásra és az egészségügyi eredményei is tökéletesek nem biztos, hogy a gyerekvállalásban nem lesznek problémái.  Sajnos 10 egészséges pár esetében 1-nél nem köszönt be a gyermekáldás és kimutatható probléma sem áll fenn.

 

 

Tévhit: „A testsúly nincs hatással a termékenységre, hiszen nagyon sok túlsúlyos, sőt egyenesen elhízott embernek születik gyereke.”

 

Tény: A terméketlenségek 12 % vezethető vissza súlyproblémákra. Ez igaz mindkét végletre. Amennyiben egy nő alultáplált vagy nagyon sokat sportol, megszűnhet a menstruációja. A szervezet 4 testzsírszázalék alatt minden esetben leállítja a ciklust (az ok egyszerű, ilyen legyngült állapotban veszélyeztetné az anya életét egy gyermek kihordása). A normális ovulációhoz és a reproduktív rendszer zavartalan működéséhez 22 testzsírszázalék szükséges.

 

A másik véglet esetében a túlsúly a hormonháztartást nagyban befolyásolja és szinté akadályozhatja az ovulációt. A jó hír, hogy a súlyproblémák miatt kialakult terméketlenség könnyen orvosolható.  Azon nők esetében, akik ilyen jellegű problémával küzdöttek és normalizálták testsúlyukat, 70 % -uk  rövid időn belül megtermékenyült.

 

 

Tévhit: „A szexuális pozíciók közösülés közben és után, nem befolyásolják a megtermékenyülést.”

 

Tény: Habár nincsen arról tudományos tanulmány, hogy mely pozíciók hatékonyak és melyek nem a megtermékenyülés szempontjából, az azonban biztos, hogy azok javasoltak, melyek a legmélyebb behatolást teszik lehetővé és melyek esetében a hölgy vízszintes helyzetben van. Mivel a spermák az ejakulációt követően azonnal elkezdenek a petesejt felé úszni, nem kell tornásznak vagy jógamesternek lenni a megtermékenyüléshez, az azonban javasolt, hogy maradjon fekve pár órán keresztül az ejakulációt követően. Habár sokan gondolják, de a fejenállás aktus után nem jelent előnyt. :)

 

 

Tévhit: „Csak a nők biológiai órája ketyeg, egy férfi bármikor ugyanúgy képes termékenyíteni.”

 

Tény: Azt tudjuk, hogy a nők termékenysége huszonéves korban tetőzik, 27 éves korban kezd el csökkenni. 35 év felett már javasolt az egy év sikertelen próbálkozás helyett fél év után segítségért folyamodni, 37 év felett pedig három hónap után.

Férfiak esetében is csökken a termékenyítési képesség az évek előrehaladtával.  Egy felmérés alapján a 25 évnél fiatalabb férfiak csupán 8 %-a volt képtelen teherbe ejteni egy év alatt partnerét, ez a szám a 35 évnél idősebb férfiak esetében már 15 % volt, majdnem a kétszerese.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr202897098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása