Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az ovuláció meghatározása

2011.05.07. 17:18 - R-amy

 

 

Az ovuláció pontos

idejének

meghatározása

 

 

 

 

1. Méhnyaknyák (cervyx) vizsgálata (Billings-módszer)

Váladékunk jelzi a termékenységünket! Remélhetőleg minden gyermekre vágyó nő tisztában van ezzel és erre koncentrál, hiszen a méhnyaknyákja mennyiségének és változásainak felismerése a termékenység kulcsa. A méhnyakat övező mirigyek folyamatosan méhnyakváladékot termelnek, és a menstruációs ciklus terméketlen szakaszában kissé savas gátat képeznek, megakadályozva ezzel, hogy a hüvelyen át bármilyen baktérium vagy bacilus bejuthasson a szervezetbe. Erre a váladékra hatással vannak ciklusunk változó hormonjai, ezért ő a hormonális aktivitás leghasznosabb mutatója. A legtermékenyebb váladékot, amely leginkább nyers tojásfehérjére hasonlít, a kiugróan magas ösztrogénszint stimulálja és nem csak azt jelzi, hogy hamarosan bekövetkezik az ovuláció, de egyben optimális környezetet és csatornát is alkot a spermiumok számára, amelyen azok felúszhatnak a megtermékenyítésre váró petesejt hez. Az ösztrogén hatására a váladék ilyenkor inkább lúgossá válik és védi a spermiumot a hüvely normális savassága ellen.

A méhnyaknyák ciklusa:

  1. Menstruációs vérzés – nincs méhnyaknyák

 

  2. A menstruáció után néhány napig tartanak a száraz napok – nincs  

      méhnyaknyák

 

  3. Ezt követően néhány napig opálosfehér, szagtalan váladék jelentkezik, ami      

      gondot nem okoz, maximum egy pici foltot a fehérneműnkön

 

  4. Később az opálos váladék kicsit sűrűbbé és fehérebbé válik és mennyisége

      megnő

 

  5. A következő napokban a váladék egészen megváltozik, sokkal tisztább és   

      rugalmasabb lesz

 

  6. Közvetlenül ovuláció előtt a méhnyakváladék mennyisége megnő (van,

      hogy olyan érzés mintha bepisiltél volna). Teljesen kitisztul (átlátszóvá

      válik) és még nyúlósabb, sikamlósabb lesz (tojásfehérjéhez hasonlít),

      hogy megkönnyítse a spermiumok dolgát. A legtermékenyebb nap, az

      utolsó ebben a szakaszban, mikor a nyák még ilyen halmazállapotú.

      Megvizsgálni úgy lehet, ha mutató- és hüvelykujjunk közé vesszük és

      elkezdjük az ujjakat távolítani egymástól. Jó, ha a nyák sokáig 

      nyújtható, nem szakad el. Könnyű ezt a szakaszt észlelni: pisilés előtt    

      zsebkendővel kell a hüvelynyílást megtörölni. Ha nedves, akkor annak

      állagából megállapítható, hogy váladék vagy nyák (ragadós vagy

      nyúlós). Közösülés után csak egy nappal állapítható meg a nyák

      állapota ismét biztonsággal!


  7. Az ovulációt követően a nyák kevesebb, színe fehéres, sűrűbb,

      egyáltalán nem nyúlik, csak az a szerepe, hogy nedvesen tartsa

      a hüvelyt, ami ezáltal még savasabb lesz. A méhnyakot szinte eldugítja,

      hogy a spermiumok és baktériumok ne juthassanak be. Ez a szakasz

      terméketlen és a következő menstruációig tart.

 

2. Törpemikroszkóp (kapható a patikákban kb. 2.500- 3.000Ft)     

A ciklus első időszakában a megnövekedett ösztrogénkiválasztás változást okoz a nyál és a méhnyakban keletkező cervix-váladék összetételében és kristályosodási képében. A nyál és a cervix-váladék kristályosodását az ösztrogén hormon jelenléte okozza bizonyos koncentráció elérése után. Ez a hormonkoncentráció, mely a tüszőrepedés előtt 3-4 nappal következik be, és az azt követő 3-4 napig tart, azután csökkenni kezd. A tüszőrepedés során kiválasztott ösztrogén és progeszteron hormonok koncentrációja tehát csökken, és így kristályosodás már nem történik. A fenti folyamat eredménye, hogy a nyál és a cervix-váladék csak a fogamzásképesség 6-8 napos időtartama alatt kristályosodik. A fogamzásképes időszakban mindkét fenti folyadék kristályosodási képe jellegzetes, erősen szálkás, páfránylevelekre emlékeztető képet mutat. A nem fogamzásképes időszakban, amikor kristályosodás nem történik, a látott képben nagyszámú körkörös és amorf alakzat található.

 

3. LH-teszt (a DM-ben is lehet kapni: kb. 2.500- 3.000 Ft / 5 db)

Az LH csúcs jelzésére alkalmazott teszteket, a gyanús napokon minden nap ugyanabban az időben kell elvégezni (nem a reggeli első vizeletből, mert olyankor a legkisebb a nap folyamán az LH koncentrációja), és így elvileg a termékeny nap kimutatható. A tesztben lévő leírásban meg van adva, hogy hogyan lehet kiszámolni, hogy melyik napon kezd el a tesztelést, így én ezt most nem írnám itt le. Sajnos azonban ez a csúcs igen gyorsan alakul ki és hamar csökken, és mi nem is a vérben kialakult, hanem késéssel a vizeletben megjelenő csúcsot mérjük, van hogy már későn, ezért ez a módszer sem 100%-os, de ajánlom mert nagyon hasznos! Viszont a PCOS hölgyeknél nem megbízható!

 

4. Ultrahag

A legbiztosabb módszer, ha folyamatosan (lehetőleg 2 naponta) ultrahanggal követjük a tüsző fejlődését. Amikor a tüsző eléri a 18 mm-t (általában 21-23 mm között reped meg,  de nőhet akár 25 mm-ig is) és az endometrium (méhnyálkahártya) már minimum 8 mm akkor bármikor megrepedhet és így nagy esélyünk van a teherbeesésre. Már csak szeretkezni kell minél többször és ez a híresztelésekkel ellentétben nem rontja a spermiumok minőségét, sőt javíthatja!

 

5. hőmérőzés

Ez a módszer a legolcsóbb, a legmacerásabb és szerintem eléggé megbízhatatlan, de ki lehet próbálni, ha másért nem, hogy jobban megismerd a ciklusodat.

Elméleti alapja az, hogy az ember testhőmérséklete 6 óra éjszakai alvás alatt lecsökken az egyént jellemző minimumra. Ébredés után a tevékenység okozta hőtermelés hatására ez az ún. alaphőmérséklet picit emelkedik, délután a legmagasabb. Az alaphőmérsékletet (ébredéskor mért) a hormonok is befolyásolják,  a ciklus első feléhez képest az ovuláció után az ébredési hőmérséklet már másnap emelkedik, 2-5 tizedfokkal magasabb.

Ha tehát minden reggel megmérjük, igazolhatjuk az ovulációt, igazolhatjuk, hogy volt peteérés, a görbe alakjának feldolgozásával azt is megmondhatjuk, hogy mikor volt. Biztos ciklus esetén a következő ciklusra már előre számíthatjuk, mikor lesz a termékeny nap. Az ovuláció általában a hajnali órákban következik be, és a hashártya-reakciókhoz (fájdalom, vérzés) még egy jelenség, hirtelen 2-5 tizedfokos ébredési hőmérséklet csökkenés társulhat. Ilyenkor a méréskor, ha résen vagyunk, minden együtt van a megtermékenyüléshez.

A hőmérőzés szabályai:

1. Lehetőleg pontos hőmérőt használjunk és jó, ha mindig azonos időben végezzük a mérést. Ugyanazt a hőmérőt használjuk és ezt a hőmérőt ne használjuk más célra. A mérést lehet a bőrön (hónaljban) végezni, de lehet ún. maghőmérsékletet mérni (száj, hüvely, végbél), a lényeg az, hogy mindig ugyanott.

2. A hőmérőt este kell lerázni, mert a hajnali rázogatás emeli az alaphőmérsékletet.  Ébredés után első mozdulat a hőmérő, a mérés alatt teljes a nyugalom.

3. A mérés eredményét azonnal fel kell írni, mert a közel azonos értékek könnyen összekeveredhetnek. Helyes fel is rajzolni egy koordinátarendszerben (kockás lap is megteszi), amelynek 0 pontja a menses első napja.

4. Jelölni kell, ha nem aludtunk 6 órát, ha gyógyszer vettünk be, ha alkoholt fogyasztottunk lefekvés előtt, betegséget (náthát is), és helyes bejelölni az együttlétek idejét is, a későbbi fogamzás pontos idejéhez.

Hangsúlyozni kell, hogy nem az egyes értékek, hanem az egész görbe alakja az értékelés alapja, tehát hónap közben vagy hiányos adatok alapján nem lehet véleményt mondani! A mérés akkor pontos és akkor használható, ha minden előírást pontosan betartunk. Ilyenkor az alaphőmérséklet mérése a peteérés vonatkozásában szinte 100% pontosságú, arra is alkalmas, hogy kijelöljük azt a napot, amikor esetleg egy progeszteronméréssel a peteérést hormonálisan is igazolhatjuk.

A grafikon kiértékelése, számítás:

A hőmérőzést a menstruáció 1. napján kell elkezdeni. A ciklus első felében a hőmérséklet alacsony! A hőmérséklet az oviuláció előtt hirtelen leesik.

A ovulációt követően a hőmérséklet fokozatosan 1-2 nap alatt, vagy hirtelen felemelkedik. Ilyenkor magasabb a ciklus első felében mért hőnél.

A menstruáció előtt néhány nappal, gyakoribb esetben néhány órával a hőmérséklet hirtelen leesik (ekkor kb. megegyezik az előző menstruáció első napján mért értékkel)

Ha a várt menstruáció idején a hőmérséklet megegyezik a ciklus második felében mérttel, akkor a megtermékenyülés sikeres volt!

 

 6. naptár-módszer

 Ez a legkevésbé megbízható módszer.

 Előzőleg legalább 8 hónapon keresztül kell pontosan vezetni a menstruációs naptárt.

 

A oszlop - A legrövidebb ciklus napjainak a száma az elmúlt 8 hónap alatt  

B oszlop - Vélhetően az első fogamzóképes nap 

C oszlop - A leghosszabb ciklus napjainak száma az elmúlt 8 hónap alatt

D oszlop - Vélhetően az utolsó fogamzóképes nap 

                                          

            A        B        C        D  
           21        3       21       10
           22        4       22       11
           23        5       23       12
           24        6       24       13
           25        7       25       14
           26        8       26       15
           27        9       27       16
           28      10       28       17
           29      11       29       18
           30      12       30       19
           31      13       31       20
           32      14       32       21
           33      15       33       22
           34      16       34       23

          

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr122924063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása