Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A lefagyasztott embriók

2011.05.07. 21:45 - R-amy

 

Fagyibabák és eszkimók

 
Fagyibabák és eszkimók
 

Az embriófagyasztás egyesek számára science fiction regényekbe illő eljárásnak tűnhet, ám sok nő számára az újabb esélyt jelenti a gyermekáldásra.
A fagyasztott embriók (avagy a „fagyibabák” vagy „eszkimók”, ahogy a lombikprogramban résztvevők nevezik őket maguk között) igen sok család számára hozták már meg a várva várt csodát. De hogyan is történik az embrió lefagyasztása? Mi zajlik a színfalak mögött, a reprodukciós központok laborjaiban, míg a leendő anyukák tervezgetnek és reménykednek?
A folyamatot a Róbert Károly Magánklinika szakorvosainak segítségével mutatjuk be. Dr. Fülöp István, a Meddőségi és Endoszkópos Centrum részlegvezető főorvosa és Balyi Balázs vezető embriológus mesélt nekünk az eljárás jelenéről és jövőjéről. 

Hogyan jönnek létre az embriók, melyek lefagyasztásra kerülnek? 
A fagyasztás eljárása azért fontos és szükséges, mert a mesterséges megtermékenyítés során, a hormonális kezelések eredményeképpen, a szükségesnél több petesejtet is sikeresen megtermékenyíthetnek. A lombikbébi eljárás során alkalmazott petefészek-túlstimulációnak az a célja, hogy hormonális hatásra minél több, akár 10–15 tüszőt, és bennük közel ugyanennyi petesejtet növesszen. 
Ezután a laborban létrejön a „randevú” a petesejtek és a spermiumok között, és megkezdődik az izgatott várakozás: vajon hány embrió fog sikeresen fejlődésnek indulni. Ez igen izgalmas időszak a párok számára. A keletkezett embriók közül a legszebbeket, általában 2-3 db-ot, a megfelelő fejlődési állapot elérésekor beültetik az anyaméhbe.

Történetünk valójában itt kezdődik. Az IVF kezelés (in vitro fertilizáció, azaz a lombikbébi-eljárás) során létrejött jó minőségű és számfeletti (vissza nem ültetett) embriók tehát fagyasztásra kerülhetnek, későbbi felhasználás vagy adományozás céljából. Erről a döntésről a pácienseknek írásos nyilatkozatot kell tenniük minden esetben. A fagyasztás rendkívül bonyolult és egyre moder-nizálódó folyamatait jól fel-ké-szült embriológusok végzik. Mondhatjuk, hogy az ő kezükben van a siker kulcsa, hiszen ők gondozzák, nevelgetik  nap mint nap piciny embriók tucatjait. 

Az emberi embriók összehasonlítva más emlős embrióival kifejezetten jó tolerálják a fagyasztást.

Hogyan zajlik a folyamat?

Amennyiben „fagyis ET-re”, azaz fagyasztott embriók beültetésére kerül sor, a páciensek speciális kezelésben részesülnek. A hormonok okozta megterhelés azonban ez esetben kisebb, mint az eredeti lombikbébi programban, hiszen itt nem kell különlegesen sok petesejtet nyerni. Az adott ciklusban a feladat az, hogy a méhet, a méhnyálkahártyát és a szervezet sárgatest-termelését kell felkészíteni az embriók be-fogadására. E kezelés során próbálják elkerülni a folyamatos, hosszantartó injekciós beavatkozásokat, így a bevitt gyógyszerek legtöbbje tablettás formában jelenik meg és csak néhány napig tart. A kezelés gyógyszerköltsége így szintén messze elmarad a friss embriós kezelési eljárásokétól. 
Emellett ultrahanggal és vérvizsgálatokkal is figyelik a szervezet felkészülését, és a legoptimálisabb időpontban megtörténik a fagyasztásból felengedett embriók visszaültetése. E procedúra szinte teljesen megegyezik a friss embriók visszaültetési folyamatával. Altatást nem igénylő, fájdalommentes eljárásról van szó.

Esélyek és lehetőségek 
Az embriológus feladata, hogy a számfeletti (vissza nem ültetett) embriók közül meghatározza, kik lehetnek túlélők. Azok, amelyek nem jól fejlődnek, nem tűnnek egészségesnek és szigorú szakmai feltételrendszer alapján nem mennek át a „vizsgán”, nem kerülnek lefagyasztásra. Ők saját maguktól megállnak az osztódásban és elmúlnak. 
„A meddőségi centrumok nagy része a második vagy a harmadik napig tenyészti az embriókat, így ennek megfelelően 2-4 vagy 6-8 sejtes stádiumban történik a fagyasztás. Visszaültetéskor mindig a legszebb, legjobb minőségű embriókat szoktuk beültetni az anyaméhbe, maximum 3-at, és ha még marad jó minőségű embrió, azok kerülnek fagyasztásra” – magyarázza Balyi Balázs, embriológus. Az eljárás több mint 25 éves múltra tekint vissza, az első fagyasztottembrió-beültetésből kialakuló terhesség 1982-ben volt. 
Bár a módszer sok családot segített kisbabához, eredményessége némileg elmarad a frissembrió-beültetéses kezelésektől: nemzetközileg leírt általános sikerességi mutatószáma 20% körüli, mely kb. fele a friss eljárásban végzetteknek.

Mi lesz veled, fagyibaba?
A fagyasztási folyamat középső fázisában, amikor az embriók „téli álmukat alusszák”, egyensúlyi állapotban vannak. Akár évtizedeken keresztül is tárolhatók mínusz 197 ºC fokon, mely folyékony nitrogén alkalmazásával történik.
Állapotukról és további sorsukról rendszeres időközönként döntenie kell a párnak. „Amennyiben a család elfeledkezik a lefagyasztott kistestvérekről, természetesen embrióik továbbra is fagyasztás alatt maradnak. 10 évig kötelesek vagyunk tárolni őket” – mondja Dr. Fülöp István – „azonban ezt követően sem szüntethetjük meg a fagyasztási folyamatot.”
Az embriók donációjának (adományozásának) törvényes lehetősége adott. Mindkét adományozó félnek írásban kell nyilatkoznia, hogy saját embriójáról lemond és azokat átadja az arra rászorulóknak. Sok párnak jelent ez fényt az alagút végén, ám a tudományos célokra felajánlott embriók is komoly lehetőségeket rejtenek.
Nagy áttörést jelenthet például a kutatásokban az a döntés, melyet Barack Obama, amerikai elnök hozott a közelmúltban. Feloldotta azt a 8 éves kormányzati tilalmat, amely megakadályozta az embrionális őssejt-kutatást, s ezzel a lépéssel új lökést adott a tudományos kutatásoknak. Korábban a szakemberek nem juthattak hozzá azokhoz a lefagyasztott embriókhoz, amelyekről lemondtak, így azokat hosszú évekig céltalanul tárolták vagy egyszerűen megsemmisítették. Az embrionális őssejtek gyógyászati szempontból ugyanis igen nagy jelentőséggel bírnak.

A fagyasztás rendkívül bonyolult és egyre modernizálódó folyamatait jól felkészült embriológusok végzik.

Petesejtfagyasztás
A petesejtek lefagyasztása néhány évvel ezelőtt még kísérleti stádiumban lévő módszernek nyilvánult, mára azonban rutineljárássá vált számos országban. Az összes között Olaszország jár az élen, ahol 2004-ben egyházi nyomásra törvényi szintre emelkedett az a rendelet, miszerint mesterséges megtermékenyítéssel csak 3 embriót lehet létrehozni, viszont az embriófagyasztás és –megsemmisítés tilos. Ezért az olasz szakemberek rákényszerültek a számfeletti, ám még meg nem termékenyített petesejtek lefagyasztására. A petesejt-fagyasztás technológiája és módszertana – nem véletlenül – ebben az országban fejlődik a legerőteljesebben. Olaszországban folyik a legintenzívebb tudományos tevékenység a petesejtfagyasztás sikerességének javítására is. Az elmúlt néhány évben a kezdetekhez képest jelentős javulást értek el, de a tisztánlátás végett fontos megemlítenünk, hogy a fagyasztott petesejtből kialakuló terhességek aránya jelenleg még alacsonyabb, mint a fagyasztott embriókéból.
A petesejtfagyasztás segítséget nyújthat a daganatos megbetegedésben szenvedő fiatal nőknél, a kemoterápia és sugárkezelés ugyanis a petefészkek reproduktív funkcióinak károsodását eredményezi, tehát a betegek meddővé válhatnak. Azonban ha a kezelés előtt petesejtet nyernek ki tőlük, és azokat lefagyasztják, akkor a gyógyulás után a felolvasztott petesejtekből mesterséges megtermékenyítéssel lehetőségük nyílik saját gyermek kihordására. 

Petefészekszövet- fagyasztás
A petefészekszövet fagyasztás technikája a petesejt fagyasztás alternatívája lehet abban az esetben, ha valamilyen okból nem alkalmazható a petesejtnyeréshez szükséges hormonális stimuláció, például alacsony életkor vagy betegség esetén. Ilyenkor a betegség kezelése előtt a petefészek egy darabját lefagyasztják (megőrzik), majd a teljes gyógyulás után visszaültetik. Fontos, hogy olyan szövetrészletet válasszanak, amely nagy mennyiségben tartalmaz éretlen elsődleges tüszőket. A módszer azonban kockázatot is hordoz, mivel a visszaültetett petefészekrésszel daganatsejtek is visszajuthatnak a gyógyult beteg szervezetébe.
Bár született már gyermek és folyamatban van néhány terhesség is ebből a kísérletinek nevezhető módszerből, az átütő eredmények még váratnak magukra. Magyarországon egyelőre nem végeznek ilyen eljárást.
Figyelembe véve a tendenciát, miszerint a terméketlenségi problémák egyre nagyobb tömegeket érintenek, a termékenységet megtartó beavatkozások (fertility preservation) a jövőben nagy fellendülésre számíthatnak.

 

forrás: hellobaby.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr173048611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása