Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Milyen a jó embrió?

2011.05.08. 21:02 - R-amy

 

  A lombikprogram során csak a    tökéletes embriókat ültetik vissza.

  De mi alapján választanak?

 

Aki részt vett lombikprogramban, tudja: az embriók leszívása után következik az egyik legizgalmasabb pillanat – a megtermékenyítés, majd a beültetés a méhbe. De vajon mi történhet ilyenkor a színfalak mögött, a laboratóriumban? Sok pár számára ezek a napok a leginkább idegölőek. Kérdések gyötrik őket. Vajon sikeres lesz-e a mesterséges megtermékenyítés? Osztódnak-e majd rendesen a kis embriók? Lesznek-e „szép” embriók, és egyáltalán: mi alapján döntik el a szakemberek, melyik számít életképesnek? Hogyan születnek meg e mindent meghatározó döntések? A minősítés kulisszatitkairól Balyi Balázs embriológus segítségével tudhatunk meg többet.

A kezdet: az embriók létrejötte
A meddő párok egy részénél a mesterséges megtermékenyítés jelenti a problémák megoldását. Egy in vitro fertilizációs, azaz lombik-eljárás során az első lépés, hogy a gyermekre vágyó pár mindkét tagját kivizsgálják, majd  előre eltervezett és kiszámított időben elindul a stimuláció, mellyel a női ciklust befolyásolják. Ilyenkor a pácienseknek meghatározott hormonkészítményeket kell a szervezetükbe juttatniuk az orvosi előírásoknak megfelelően. Ennek hatására nem csak egy tüsző fejlődik ki a petefészekben, mint a spontán ciklus során, hanem több. 
A több tüszőből több petesejt lesz. Ezeket egy altatásban végzett rutineljárás során leszívják a petefészkekből (punkció). Minél több a petesejt, annál több embrió létrejöttére van esély. 
A leszívást követően a tüszőket tartalmazó a folyadék az embriológushoz kerül, aki megkeresi benne a petesejteket. Ezeket megfelelő táptalajba helyezi, melyet direkt erre a célra fejlesztettek ki. A férj spermiumait eközben tisztítják, centrifugálják, így készítik elő a megtermékenyítésre. Ha a spermakép jó, a megtermékenyítés hagyományos módon, rácseppentéssel történik, azaz a spermium magától termékenyíti meg a petesejtet. Ha
alacsony a spermiumszám, akkor az ICSI (intra-celluláris sperma injekció) módszerrel történik a megtermékenyítés, azaz a spermiumot mikroszkóp alatt, egy tű segítségével bejuttatják a petesejt belsejébe.


Az osztályzás szempontjai
A petesejteket tehát megtermékenyítik a partner spermiumaival, és az embriók fejlődésnek indulnak. Közülük pedig ki kell választani a lehető legéletképesebbeket. A visszaültetésre kerülő embriók kiválasztása az embriológus feladata, akinek igen nehéz a dolga, mivel a helyes választás nagy mértékben meghatározza  lombikprogram kimenetelét.
Az embriók osztályozására többféle rendszer is létezik, ám mind egyazon alapelvre épül. Tulajdonképpen mindegy, hogy egy labor melyiket használja, a lényeg, hogy az ott dolgozó embriológusok tökéletesen tisztában legyenek vele, és ugyanúgy pontozzák az embriókat.
Az osztályzás legfontosabb szempontjai: a fragmentáció (sejttörmelék-képződés) mértéke, a sejtosztódás sebessége, illetve az embriókat felépítő sejtek (blasztomerek) mérete.

Vissza az anyaméhbe
Az embriók visszaültetése a méhbe a második, harmadik vagy ötödik napon lehetséges. Az embriótranszfer napját általában az embriók mennyisége és minősége határozza meg. Ha valakinek egy-két embriója van, a második napi embriótranszfer az ideális, amikor az embriók 4 sejtesek, hiszen minden fejlődésnek indult embriót visszahelyezünk. Ha több embrió van, akkor a harmadik napi embriótranszfer a jobb, mert ilyenkor a plusz egy napi várakozás segíthet az embriók szelektálásában. Ilyenkor a kevesebb sejtes, fragmentáltabb, egyenlőtlen sejteket tartalmazó embriók nem kerülnek visszaültetésre, inkább a szép egyenletes méretű, kevéssé fragmentált 8 sejtes embriók kerülnek kiválasztásra.
Ha sok jó minőségű, 8 sejtes embrió van a harmadik napon, nehéz kiválasztani a legéletképesebbeket. Ilyenkor lehet továbbvinni őket az ötödik napig, amikor egy részük blasztocisztává (hólyagcsírává) fejlődik. A blasztociszták alkalmasak 
a visszaültetésre, ez az ötödik napi stádium. A többi embrió, amelyik nem alakult át, fagyasztásra is alkalmatlanok, mert fejlődésük leállt – nekik nincs esélyük.

Embrióminősítési rendszer (embrio scoring):
1. pontos embrió: a sejttörmelék-képződés mértéke 50%-nál nagyobb, különböző méretű sejtek
2. pontos embrió: a sejttörmelék-képződés mértéke 20% és 50% között van, egyforma vagy különböző méretű sejtek
3. pontos embrió: a sejttörmelék-képződés mértéke 20%-nál kisebb, egyforma vagy különböző méretű sejtek
4. pontos embrió: nincs sejttörmelék-képződés, a sejtek mérete egyforma

A cikk teljes terjedelmében a január-februári HelloBaby!-ben olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr353048411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása