Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Inszemináció

2011.05.09. 20:35 - R-amy

 

„A legtöbb párnak ez az első lépés a termékenységüket elősegítendő eljárások útján, mivel ez a módszer kíméletesebb mint a többi asszisztált reprodukciós technológia” – mondja Dr. Bernard Artúr, a Kaáli Intézet tudományos igazgatója. Az ismeretlen eredetű termékenységi problémával küzdő párok általában kedvezőbb eredményeket érnek el intrauterin inszeminációs (röviden: IUI) eljárással, mint pusztán gyógyszerek szedésével. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a megtermékenyítés természetes módon a testen belül menjen végbe. 

Az inszemináció, azaz a mesterséges ondóbevitel főként alacsony spermiumszám, illetve a hímivarsejtek elégtelen mozgékonysága esetén segíthet a terhesség létrejöttében. Megoldást jelenthet továbbá olyan esetekben is, amikor nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű a méhszájat kitöltő nyák, vagy spermiumellenes ellenanyag van a nyákban (ezek ugyanis meggátolják a spermiumok méhbe jutását). Olyan esetekben is inszemináció javasolt, ha a teljes körű kivizsgálás után ismeretlen eredetű meddőségről állít fel az orvos diagnózist.

Az eljárás folyamata
Az esélyek növelése érdekében a szakorvosok általában peteérést stimuláló gyógyszereket írnak fel a páciensnek, így a petefészkeket több megtermékenyítendő petesejt termelésére serkentik. (Normál esetben általában csak egy petesejt érik meg ciklusonként.) A kezelőorvos ultrahangos vizsgálatokon követi nyomon a tüszőérés folyamatát, hogy az ovuláció várható időpontját pontosan meghatározhassa, hogy ily módon kiírhassa az inszeminálás legmegfelelőbb időpontját. Amikor a tüszők elérik a megfelelő nagyságot, egy jól időzített injekcióval „beprogramozzák” a tüszőrepedés időpontját, ugyanis a peteérés az injekció hatására pontosan 36 órával később következik be. Ekkor a férfi partner spermamintát ad le, amelyet „átmosnak”: a folyamat alatt a legegészségesebb spermiumokat kis mennyiségű folyadékba sűrítik. Ezek után egy katéter segítségével az orvos feljuttatja a folyadékot a méhbe. Két hét múlva lehet terhességi tesztet végezni.

Sikerarány
A termékenységi probléma okától függően a legtöbb nő 3-6 inszeminációs (IUI) cikluson megy keresztül, mire létrejön a várva várt másállapot. Amennyiben 6 inszemináció nem hoz eredményt, következő lépésként lombikprogram javasolt. A legtöbb párnak IUI-ciklusonként 15-20% esélye van a sikeres fogamzáshoz. Az ikerterhesség esélye az átlagosnál nagyobb, körülbelül  5-10%.

                                                                                                                             Hello Baby magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr852891225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása