Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Örökbefogadás

2011.05.09. 20:25 - R-amy

Ha már mindent megpróbáltatok, mégsem jött össze, hogy saját gyermeketek legyen, vagy úgy gondoljátok, hogy nem szeretnétek sem lelkileg, sem testileg kínozni (tovább) magatokat a meddőségi kezelésekkel és a mesterséges megtermékenyítésekkel, vagy egyszerűen csak szeretnétek egy kis árvának szerető családi légkört adni, akkor ne habozzatok, fogadjatok örökbe.

 Nagyon sok jó példát hallottam mostanság arra, hogy sikerült csecsemőkorú, az előzetes elképzeléseknek megfelelő kisbabát örökbe fogadni. Sokszor hallottam olyan történeteket, hogy odamentek egy kisbaba miatt, de megláttak egy másikat, akivel egy láthatatlan kapocs kötötte össze őket és a végén ő lett az igazi. Sőt olyat is hallottam, hogy kiköpött anyja, pedig nem is voltak vérszerinti rokonságban. Arról meg nem is beszélve, hogy örökbefogadás után, a túláradó anyai érzés segített és utána természetesen is megfogant valaki.

Nagyon sok boldogságot, örömöt és szeretetet adhat egy ilyen pici, még akkor is, ha genetikailag nem a Ti génjeiteket hordozza, hiszen az igazi szülő aki gondozza, vigyázza, őrzi lépteit és ott van vele az élete nagy pillanataiban.

Ne féljetek hát lépni! 

Kérjetek segítséget a Bölcső alapítványtól (http://www.bolcso.hu) vagy a Gólyhír egyesülettől (http://www.golyahiregyesulet.hu). 

 

 

Itt összegyűjtöttem a weboldalakról néhány hasznos információt.

Kicsit száraz és rideg az anyag, de gondoljatok csak arra, hogy ennyi fáradságot és odaadást igazán megér egy kisbaba mosolya, ölelése, szeretete J

Sok sikert és kitartást kívánok Nektek!

  

Az örökbefogadás célja

Az örökbefogadás célja olyan kiskorúak családi nevelését biztosítása, akiknek szülei nem élnek, vagy akiket szüleik megfelelően nevelni nem képesek, azzal, hogy az örökbefogadó és az örökbefogadott között családi kapcsolatot létesüljön.

 

Az örökbefogadás feltételei

Örökbefogadó csak teljesen cselekvőképes, nagykorú személy lehet, aki örökbefogadás előtt tanácsadáson és felkészítő tanfolyamon eredménnyel részt vett. Az örökbefogadás további feltétele, hogy az örökbefogadó személyisége, valamint körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására, továbbá a gyermeknél legalább 16, legfeljebb 45 évvel idősebb. A korkülönbségtől, illetve a felkészítő tanfolyam elvégzésétől el kell tekinteni amennyiben rokoni, házastársi örökbefogadás esete áll fenn.

A gyámhivatal az örökbe fogadni kívánó személy alkalmasságát az örökbefogadás engedélyezése iránti eljárás során állapítja meg. Örökbe fogadni csak kiskorú személyt lehet.

Az örökbefogadott személyt az örökbefogadás fennállása alatt az örökbefogadó házastársa is örökbe fogadhatja ennek változatlanul hagyása mellett, más személy azonban ezt nem teheti meg. Az örökbefogadó halála után azonban más személy is örökbe fogadhatja.

Az örökbefogadást a gyámhatóság engedélyezi. Az engedély megadásához többek között a felek egyetértő kérelmét tartalmazó nyilatkozat.

Az érdekeltek hozzájárulását követően az örökbe fogadni szándékozó személy a gyermeket legalább egy hónapig gondozza. Az örökbefogadás csak ezen gondozást követően, ettől függően engedélyezhető.

A vér szerinti szülő hozzájárulása

A gyermek szüleinek, valamint a házasságban élő örökbefogadó házastársának hozzájárulása szükséges. Amennyiben a szülő valamely oknál fogva meggondolja magát, a hozzájáruló nyilatkozatát nem vonhatja vissza, erre őt figyelmeztetni kell.

Az örökbefogadáshoz a szülő úgy is megadhatja hozzájárulását, hogy az örökbefogadó személyét és személyi adatait nem ismeri. A nyilatkozattételre a gyermek születése előtt is sor kerülhet. A szülő hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek hathetes korának betöltéséig visszavonhatja és erre őt figyelmeztetni kell.

Nincs szükség annak a szülőnek a hozzájárulására, aki a szülői felügyeletet megszüntető jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll, akinek intézeti nevelt gyermekét a gyámhatóság örökbefogadhatónak nyilvánította, illetve aki gyermekét annak érdekében, hogy más nevelje fel az egészségügyi intézmény erre kijelölt helyén helyezi el, feltéve, hogy hat héten belül a gyermekéért nem jelentkezik;

A vér szerinti szülő jogai

A vér szerinti szülő örökbefogadott feletti felügyeleti joga megszűnik, amelyet a gyámhivatal állapít meg határozattal. Ha a gyermek a hatodik életévét betöltötte, vagy egészségileg károsodott, a hozzájáruló nyilatkozat érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.

Nincs szükség az örökbefogadó házastársának hozzájárulására, ha a házastársak nem élnek együtt, illetve abban az esetben sem a szülő, sem a házastárs hozzájárulására nem kell, ha cselekvőképtelen, vagy ismeretlen helyen távol van.

Az örökbefogadó személye

A gyámhivatal a gyermek érdekében elsősorban a házasságban élő örökbefogadók által történő örökbefogadást engedélyezi. Az örökbefogadást nem lehet engedélyezni, ha az a kiskorú érdekeivel ellentétben áll, vagy a közérdeket egyébként sérti, illetve, ha akár a felek, akár az eljárásban egyéb módon közreműködő személyek vagy szervezetek részére haszonszerzéssel jár.

A gyermek külföldre történő örökbefogadása csak örökbefogadhatóvá nyilvánított intézeti nevelt, valamint állami nevelt gyermek esetében engedélyezhető, feltéve, hogy a gyermek örökbefogadására belföldön nem került sor, mivel azt nem kezdeményezték, illetve örökbefogadása érdekében tett intézkedések nem vezettek eredményre.

Az örökbefogadás az engedélyező határozat jogerőre emelkedésével lép hatályba. Ha azonban az örökbefogadó az eljárás folyamán meghal, az örökbefogadás joghatásai már az örökbefogadó halálával beállnak.

Ki fogadható örökbe?

Az a gyermek fogadható örökbe, amelyet speciális eljárás keretében örökbefogadhatónak nyilvántottak. Az eljárás a gyermekvédelmi szakszolgálat, a gyermekotthon, a nevelőszülői hálózatot működtető képviselője javaslatára, vagy az átmeneti nevelésbe vett gyermek gyámjának kérelmére, a gyermekjogi képviselő kezdeményezésére, továbbá hivatalból indul. Az eljárást a gyámhivatal folytatja le. A gyámhivatal az ilyen eljárásokban soron kívül jár el.

Ki fogadhat örökbe?

Az örökbefogadó személyisége és körülményei vizsgálata örökbefogadás előtti eljárás keretében kerül sor annak megállapítására, hogy ez alapján alkalmas-e gyermek örökbefogadására. A gyermekvédelmi szakszolgálat a kérelem beadásától számított 60 napon belül tájékoztatja az örökbe fogadni szándékozó személyt az alkalmassági vizsgálat eredményéről.

forrás és további információ: http://www.orokbefogadas.net

 

 

INFORMÁCIÓK AZ ÖRÖKBEFOGADÁSRÓL
AZ ÖRÖKBE FOGADNI SZÁNDÉKOZÓKNAK

(forrás: a Bölcső Alapítvány weboldala)

 


Teendők:

1997. november 1-je óta az örökbe fogadási eljárásnak első fázisa az alkalmassági határozat megszerzése!

Ennek keretében a lakóhely szerint illetékes Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) hatásköre az örökbe fogadni szándékozó házaspár alkalmassági vizsgálata. (a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatok elérhetőségét megtalálhatod a cikk végén! A fővárosban a VIII. kerület Alföldi utca 9-13-ban (1/ 32-32-900), másutt a megyei TEGYESZ-eknél, többnyire a megyeszékhelyen (a régi néven: GYIVI).

Az alkalmasság vizsgálatának részeként környezettanulmányt, pszichológiai vizsgálatot végeznek, bekérnek 1-1 jövedelemigazolást, illetve a háziorvostól 1-1 orvosi igazolást az egészségi állapotról, továbbá a házassági anyakönyvi kivonat hiteles másolatát.

A pszichológiai vizsgálat után kötelező egy 21 órás - örökbefogadásra felkészítő - tanfolyam elvégzése. A tanfolyamokat az illetékes TEGYESZ-ek szervezik. (Az Ágacska Alapítvány is rendelkezik tanfolyam-szervezési jogosultsággal. A TEGYESZ-nél elvégzett pszichológiai vizsgálat után tudják fogadni a jelentkezést.  Egymást követő három napon tartják a tanfolyamot 3 X 7 órában. A térítési díj: 18 000 Ft/fő. Telefonjuk: +36-30- 951- 7989)

Ennek befejeztével a TEGYESZ az anyagot a javaslattal együtt felterjeszti az illetékes gyámhivatalhoz. A beterjesztett anyagok alapján az illetékes gyámhivatal dönt határozat formájában arról, hogy a házaspár kiskorú örökbe fogadására alkalmas-e.

 

A hivatalos jelentkezés és a jogerős alkalmassági határozat kézhezvétele között 4-6 hónap is eltelhet. Az alkalmassági határozat 2 évig érvényes, a lejárat előtt 1 hónappal kezdeményezni lehet az 1 éves meghosszabbítást; ebből következően maximum 3 évig érvényes a határozat.

 

Ha ez idő alatt nem került sor örökbe fogadásra, akkor a tanfolyam nélkül újra lehet kezdeményezni a fenti eljárást.

 

Mindebből következik, hogy nem az alapítványnál, hanem a lakóhely szerint illetékes Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) hivatalában lehet kezdeni a hivatalos eljárást az örökbefogadásra való alkalmasság megállapítása céljából.


Az illetékes TEGYESZ feladata az alkalmasnak mínősített házaspárok nyílvántartásba vétele is.

 

A civil szervezetek számára a jogszabály kizárólag a nyílt örökbefogadásban való segítségnyújtást, közreműködést engedélyezi.

 

A Bölcső Alapítványnál a működésből fakadóan csak újszülöttek örökbefogadása lehetséges, ezért csak a 40 év alatti házaspárokjelentkezését tudjuk fogadni, és csak azokét, akik már rendelkeznek jogerős alkalmassági határozattal. 

Mivel a TEGYESZ környezettanulmányát és a pszichológiai vizsgálat anyagát ritkán kapják kézhez a házaspárok, ezért kérünk a részünkre elküldött alkalmassági határozat fénymásolata mellett egy-egy önéletrajzot és fényképet is.

Az önéletrajzokat, a határozat fénymásolatát, az emlékeztető fotót az alábbi címre lehet elküldeni:
Bölcső Alapítvány, 1082 Budapest, Futó utca 22-24. fsz.5. 

(Kérjük, hogy csak postai úton, nem tértivevénnyel vagy ajánlva, legfeljebb elsőbbségi jelzéssel adják fel az anyagot.)

Az önéletrajz tartalmazza:


    - életrajzi adatok (családi háttér)
    - iskolai végzettség 
    - munkahely(ek)
    - lakáskörülmények 
    - jövedelmi viszonyok 
    - az örökbefogadási szándék indoklása

 

További információt az alapítvány honlapján kaphatsz ... http://www.bolcso.hu

 

Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatok címei, telefonszámai: http://www.golyahiregyesulet.hu/download/tegyesz_080815.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr512891237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása