Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Endometriózis

2011.06.22. 16:00 - R-amy

 

Az Endometriózis neve a méh belsejét borító nyálkahártya orvosi latin elnevezéséből ered. Amikor menstruálsz, a ciklusod folyamán felépült méhnyálkahártya minden hónapban vérzés kíséretében leválik. Az endometriózisos betegeknél a méhnyálkahártyához hasonló szövet található a szervezet más területein, a méh üregén kívül (valószínűleg a menstruációs vér egy része kijutott a petevezetőkön keresztül a hasüregbe és a benne lévő sejtek ott megtelepedtek). Ezek a szövetrészek ugyanúgy reagálnak a ciklus hormonhatásaira, mint a méh belsejében levő szövetek, azaz felépülnek és a menstruációkor vérzést produkálnak. A baj az, hogy ezek a szövetek nem tudnak kijutni a testből. Így a vérzés után a csomót övező területen gyulladás és hegesedés alakul ki. A sejtcsomók elszaporodnak, és nagyobb daganatszerű képleteket – folyadékkal teli jóindulatú cisztákat – képeznek.

 

A betegség meglehetősen gyakori, különböző statisztikák szerint a 20 és 50 éves kor között lévő nők 5–20 százalékánál fordul elő. Leggyakrabban a hasüregben, a petefészkek, a petevezetők, a méh tartószalagjai, a hüvely és végbél közötti rész, a méh külső felszíne, a méh vastag izomrétege lehetnek az érintett területek.

 

Tünetei: A betegség leggyakoribb tünete az erős fájdalom a menstruáció előtt és alatt, vagy szexuális aktus alatt vagy után, valamint a rendszertelen erős vérzések. Az egyéb tünetei a fáradékonyság, fájdalmas bélmozgások a menzesz alatt, véres széklet, deréktáji fájdalmak, hasmenés vagy székrekedés, görcsös vizelés vagy vérvizelés. Az endometriózisban szenvedő nők egy része azonban tünetmentes!

Hogy mitől alakulhat ki ez a betegség, nem tudják az orvosok. Legfőbb tippjük a „retrográd menstruáció” elmélete. Az elmélet szerint a menstruációs szövettörmelék a petevezetőkön keresztül a hasüregbe jut, ott megtapad, és növekedésnek indul. Ennek valószínűleg a hormonális vagy immunrendszeri elváltozás teremti meg a feltételeit. Mások szerint a nyirok- és vérkeringés útján terjed szét a szövet. Genetikai hajlam sem kizárt. 

 

Diagnózis és kezelés: Diagnosztizálása csak hasi tükrözés (laparoszkópia) segítségével, majd szövettani vizsgálattal történik! Rámutathat a CA125 tumormarker vérből elvégzett teszt pozitív eredménye is. Az endometriózist négy stádiumba sorolják a legenyhébbtől a legsúlyosabbig. Meddőséget sajnos már a legenyhébb formában is okozhat, azonban fájdalom ekkor még nem biztos, hogy észlelhető.

A betegség biztos gyógymódját sajnos még nem találták meg.  A legoptimálisabb kezelés mellett is 20-25%-ban a fájdalom megmaradhat. Hasi (nyitott vagy laparoszkópos, lézersebészeti) műtéttel eltávolítják a csomókat. Erre a beavatkozásra többször is sor kerülhet, de az első alkalommal van a legnagyobb esély a sikerre. Fájdalomcsillapítás mellett hormonkezeléssel megakadályozzák a peteérést (mesterséges klimax állapotot hoznak létre), így elhalnak ezek a szövetek. Egy másik hatásos gyógymód a terhesség, hiszen a 9 hónap alatt szintén leáll a női ciklus, így el tudnak halni az endometrikus csomók. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr43006366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása