Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hormonális zavarok

2011.06.22. 16:28 - R-amy


Az agyban egy hipotalamusznak nevezett részén termelődik egy hormon, amit Gonadotropin Releasing Hormonnak (GnRH) hívnak. Ez az anyag serkenti az agyalapi mirigy női nemihormontermelésre ható hormonjainak működését. Az agyalapi mirigyben ennek hatására képződik két hormon, az FSH (tüszőérést serkentő hormon) és az LH (sárgatestserkentő hormon). Ezek már közvetlenül a petefészekre (és még sok más szervre!) hatnak. Szintjük a ciklus során folyton változik, ezt jórészt a petefészekben épp a hatásukra meginduló ösztrogén szint befolyásolja.

Az Ösztrogének a tüszőkben termelődnek és ők a legfontosabb női hormonok.

A hipotalamusz bármely betegsége okzhat tehát meddőséget, sőt az agynak ez a területe pszichés úton is erősen befolyásolható! Az általa termelt GnRH azonban ma már gyógyszer formájában hozzáférhető, így a meddőség ebben az esetben könnyen kezelhető.

 

Az agyalapi mirigy működésének zavara elég gyakori ok lehet. Diagnózisa könnyebb, kezelése – mivel FSH és LH is kapható injekció formájában – egyszerű. Persze az ügyet bonyolíthatja, ha a betegség régóta fenáll, a nemi szervek kifejlettsége, működése is zavart szenvedhetett, így az nem mindig alkalmas egy terhesség kihordására (hypogonadotrop hypogonadizmus).

 

Van ennek a mirigynek egy másik fontos hormonja is, amit Prolaktinnak neveznek.

Ez a hormon az anyatej elválasztásáért felelős és egyúttal megakadályozza a szoptatás alatt az újabb teherbeesést. Ha rosszkor –szoptatás nélkül- nagyobb mennyiség termelődik, meddőséget okoz. Ez előfordulhat olyan nőknél is, akik még sohasem szültek, bár lényegesen gyakoribb a szekunder meddőség esetén. Termelődését egy Bromocriptin nevű vegyület gátolja, így gyógyszeresen jól befolyásolható.

 

A mellékvese is sok olyan hormont termel, ami hatással van a női nemi működésre. Ilyenkor az alapbetegség kezelése oldhatja meg a problémát.

 

A Pajzsmirigy túlműködése és elégtelensége egyaránt negatívan befolyásolja a női ivarszervek szabályozását, ezért menstruációs zavarokat és meddőséget okozhat. Itt is az alapbetegséget kell először megszüntetni.

 

A hormonális hátterű meddőség szinte mindig együtt jár a menstruációs ciklus zavaraival, esetleg hiányával. Kivizsgálásában alapvető szerepe van a hormonszintek vérből történő meghatározásának. Hasonlóan fontos a petefészek hüvelyi ultrahanggal történő vizsgálata is. ne lepődjön meg senki, ha meddőségének kivizsgálásakor koponyaröntgent vagy CT-t kér a kezelőorvos. Ez az agyalapi mirigy vizsgálatat miatt van. Hormonális eredetű meddőség gyanúja esetén érdemes felkeresni egy  endokrin szakorvost (a Mens Mentis magánrendelőt nagyon ajánlom -lásd a főoldalon a linkek között- mert ők kimondottan a meddőség ezen területére szakosodott orvosok)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr843006317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása