Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Női meddőségi okok

2011.06.22. 16:28 - R-amy

Mi kell a természetes úton történő teherbeeséshez?

 

 

1.     Normálisan működő hormonháztartás. Hormonok szabályozzák a tüszőérést, az ovulációt, a méh nyálkahártyájának felkészítését a beágyazódásra és gyakorlatilag mindent, ami a fertilitással kapcsolatos.

2.     Tüszőérés és ovuláció (az érett petesejt kiszabadulása a petefészekből)

3.     Egészséges, átjárható szervek. Szabad út a petesejtnek a petefészektől, a  spermiumoknak pedig a hüvely felől a méhen keresztül a petevezetékig, (különben nem találkoznak, és nem jön létre megtermékenyülés) és a megtermékenyült embriónak a méhig.

 

Természetesen az általános egészségi állapot, tápláltság, lelki egyensúly is nagyon fontos. Ha a fentiek közül minden rendben van, nincs akadálya a NŐ RÉSZÉRŐL a terhességnek.

 

A meddőség leggyakoribb okai

 

Meddőnek nevezik azt, aki rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális élet ellenére egy éven belül nem lesz terhes. Ha egy egészséges pár a megfelelő időben legalább egyszer közösül, a terhesség létrejöttének esélye kb. 20%. 12 ciklusra vetítve a halmozott valószínűség már 93%. A meddőség lehet elsődleges, ha előzőleg sem volt terhesség, és másodlagos, ha volt korábban terhesség.

 

Okai általában 40%-ban női, 40%-ban férfi, 20%-ban ismeretlen okokra vezethetőek vissza.

 

A KSH szerint Magyarországon kb. 150 000 meddő házaspár él. A WHO 10-15%-ra teszi Európában az ezzel küszködő házaspárok arányát. A Semmelweis Egyetem ETK Nőgyógyászati Klinikáján kb. 18%-os arányt találtak, szinte a fejlődő országokéval egyező adatot. Pedig ha megfelelő időben, megfelelő helyen kerül a pár orvoshoz, 85-90%-ban kezelhető meddőségük!

Napjainkban közel 5000-re tehető a „lombikbébik” száma, és több tízezer az egyéb kezelések után született gyermekeké. Sajnos a jelentkezők többsége későn kerül a megfelelő intézménybe. 40 év fölött csökken a teherbeesés valószínűsége, ehhez képest a kezelésre jelentkező nők átlagéletkora jelenleg kb. 36 év.

Amikor gyermeket szeretnénk, a hónapokig tartó eredménytelen próbálkozások egy örökkévalóságnak tűnnek. Egy meddőségi szakértő azonban segíteni tud (ha jól választjuk ki azt a szakembert!).

Ha 35 év alatt vagy és már egy éve próbálsz teherbe esni sikertelenül, keress fel egy szakértőt. A teherbeesés 35 év felett már kockázatokkal járhat. Fontos, hogy mielőbb  felkeresd az orvosod, mert ne feledd, ebben a korban már csökken a teherbeesés esélye!

 

A női meddőség okait három csoportba sorolhatjuk:

 

  1. Működési zavar (pl., a hormonrendszer működésének zavara)
  2. Szervi problémák (a részt vevő szervek betegsége, elzáródása, fejlődési rendellenesége, stb.)
  3. Ismételt vetélés, méhen kívüli terhesség és halvaszületés, lelki okok

 

A női meddőség legismertebb okai:

 

·         hormonális zavarok

·         korai petefészek-elégtelenség

·         PCOS

·         Endometriózis

·         a méh és a függelékek, petefészek, petevezeték, gyulladásos folyamatai és  fejlődési rendellenességei

·         a méhnyak nyákállományának ondósejt elleni tulajdonsága

·         kemény a petesejt burka, és a spermium nem képes áthatolni rajta

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr442891202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása