Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

PCOS

2011.06.22. 16:10 - R-amy


Mi is a PCOS? A PCOS azaz a policisztás ovárium szindróma a leggyakoribb női hormonális és anyagcserezavar.  A nők 5-10%-át érinti. A kórkép elnevezése félrevezető, mindenki nőgyógyászati betegségre gondol, holott a petefészkek elváltozása csak egy részjelenség ebben a sok szervet érintő, alapvetően belgyógyászati-endokrinológiai betegségben, és a cisztás petefészek csupán egyik lehetséges, de nem kötelező tünete. Diagnosztizálása és kezelése elsősorban belgyógyászati feladat.

Panaszokat a hormonális okok miatt serdülőkortól okoz, és a kor előrehaladtával (40 fölött) ezek a panaszok csökkennek. A PCOS anyagcseretünetei viszont idősebb korban romlanak. Mindenesetre a PCOS az egész életen át fennállhat, és megfelelő kezelése nélkül további súlyos szövődményekhez vezethet. A hormonrendszerben keletkező zavar ugyanis jellemzően nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, a tünetek a legtöbbször hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki. Egyéntől függően előfordulhat az is, hogy nem az összes, csak egy-két tünet jelentkezik.

A PCOS kialakulásában döntő szerepet játszanak az örökletes tényezők, de környezeti hatások súlyosbíthatják a betegséget.

A PCOS tünetei:

·         rendszertelen vagy hiányzó peteérés és menzesz

·         meddőség

·         sok, apró ciszta a petefészekben

·         aknés, pattanásos bőr

·         emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy lappangó diabétesz, ami ún. „cukoréhség” formájában jelentkezhet

·         megnövekedett szőrzet az arcon és a testen

·         hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás

·         súlyproblémák, elhízás (az elhízás azonban nem csak a PCOS következménye, de kiváltó oka is lehet, bár a betegek többsége normál súlyú, vannak kifejezetten soványak is. A testtömeg-index kiszámítása alapján (25-ös BMI felett) is csak a betegek mintegy harmada túlsúlyos vagy elhízott. A súlygyarapodás lassan fejlődik ki. Nem mindenkin van, de jellemző a has és a derék férfias típusú zsírfeleslege: a derék–csípő körfogat aránya még a soványakon is gyakran magasabb, mint a PCOS nélkülieken.)

·         levertség, kiábrándultság érzése, depresszió

 

A PCOS vizsgálata az ún. rotterdami kritériumok alapján történik. A diagnózis akkor állapítható meg, ha az endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat során:

Két tünet jelen van a következő háromból:
– a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása, vagy végleges megszűnése,
– androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei,
– ultrahanggal igazolt PCO (mindkét petefészekben egyenként legalább nyolc, 10 mm-es

   átmérőt el nem érő ciszta vagy az ováriumok térfogata meghaladja a 10 ml-t)

és nem más hormonális eltérés vagy endokrin betegség okozza a tüneteket.

A ciklus 3. és 21. napján végzett hormonszintmérés és a 3 pontos terheléses glükóz és inzulinszint mérésével felállítható a diagnózis. PCOS-ban gyakran a prolaktinszint is emelkedett! 

 

A PCOS tüneteit is utánzó betegségek csökkenő valószínűségi sorrendben: pajzsmirigy alulműködése, agyalapi mirigy jóindulatú megnagyobbodása, 21-hidroxiláz hiánya, ritkább mellékveseenzim-zavarok, Cushing-kór vagy Cushing-szindróma, androgén hormont termelő mellékvese- vagy petefészek-daganatok.

 

A kezelés első lépése a hormonszintek normalizálása és az életmódi kezelés.  Megfelelő diéta (GI index figyelembevételével) és rendszeres mozgás (elsősorban zsírégető torna) segíti az optimális inzulinszint elérését, ami az androgén tüneteket javulását és a meddőség kezelését egyaránt javítja, csakúgy, mint a metabolikus szindrómát és a cukorbetegség kockázatát. A gyógyszeres kezeléshez a Metformint alkalmazzák, mely 40%-ban önállóan is hatásos.

A kezelés nem csak a tünetek megszüntetésére irányul, de az is fontos, hogy megelőzzék a PCOS gyakori szövődményeinek kialakulását, melyek lehetnek: diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek, vagy méhnyálkahártya daganat.

Ha a testsúly normalizálása és legalább hat havi alapkezelés ellenére nem esik teherbe, és a férfi vizsgálata valamint a petevezetékek átjárhatóságának vizsgálata is kedvező, akkor a peteérés gyógyszeres segítésére klomifén tablettával stimulálható a petefészek.

A PCOS-ben szenvedő egész terhessége alatt javasolt a GDM esetén alkalmazott diéta, valamint a gyakori vércukor-ellenőrzés. A szülés napján, ha az anyai vércukor csak kicsit is emelkedett, az újszülöttet hypoglycaemia (kórosan alacsony vércukorszint) veszélyezteti, mert magasabb inzulinszinttel születik. Erre minden PCOS terhes esetében fel kell készülni!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr453006360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása