Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A stressz a meddőség forrása

2011.07.17. 09:43 - R-amy

 

STRESSZ, A MEDDŐSÉG FORRÁSA

Minden nőben – benned is – ősi magatartásminták dolgoznak. Ezek nagyon hasznosak voltak az őskorban, a mai világban azonban a terhesség akadályát képezhetik. A várandósság létrejöttének egyik legjelentősebb gátja ugyanis a stressz. 
 
Mi történik a testedben stressz hatására?
 
A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott válaszát jelölő orvosi kifejezés volt, ma azonban már inkább a „tartós idegesség” megnevezéssel egyenlő.
 
Stresszhelyzetben a tested automatikusan felkészül a veszedelemre. Kiszárad a szád, endorfin választódik ki a szervezetedben. Adrenalin és noradrenalin ömlik a véredbe. Felgyorsul az anyagcseréd, csökken a nyáltermelésed, és az orrnyálkahártyád váladékozása, továbbá a bélperisztaltika. Az ősembernek erre azért volt szüksége, hogy egy esetleges sérülés esetén a sebei ne fertőződjenek el könnyen. Nő a szívfrekvenciád, több vér és energia jut az izmaidba és az agyadba. Tehát megteremnek a testi feltételek a támadásra és a védekezésre. Erre az ősembernek nagy szüksége is volt az életben maradáshoz.
 
Érdekes, manapság már nincsenek igazi kihívások, életveszélyes helyzetek, nem jön velünk szembe mammut a körúton, és nem ugrik ránk kardfogú tigris az utcára kilépve. Mégis minden apróságon stresszelünk. Azon, ha késik a busz reggel, ha a főnök leszúr valamiért, ha a gyerek sír, a nyelvvizsga előtt, az orvosnál, és még sorolhatnám. 
 
Ha állandó stresszben élsz, a fenti folyamatok szüntelenül végbemennek a szervezetedben, és hosszú távon károsítják azt. 
 
Kutatási eredmények
 
A kutatók megvizsgálták a stressz és a meddőség, illetve a depresszió és a meddőség közötti összefüggéseket, és érdekes eredményre jutottak. Mind a stresszt, de még inkább a depressziót a terhesség létrejöttének, illetve kihordásának komoly akadályaként nevezték meg. 
 
Ennek  bizonyítására kiválasztottak egy csoport meddőként nyilvánított nőt, akik depresszióval küzdöttek. Miután a hölgyeket egy 10 alkalmas foglalkozás keretében kezeltették, 60 %-uk fél éven belül teherbe esett. (A terhességet ki is tudták hordani!)
 
Meddőség és depresszió
 
Sajnos a meddőség általános kísérő eleme a depresszió. Már maga a „meddőség” szó is rémülettel tölti el a nőket, ezért sem szerencsés a szó használata már a vizsgálatok elején, amikor kimondják a „primer meddőség”-et. A kifejezés nagyon fenyegetőnek hangzik, pedig csak annyit jelent, hogy a nő egy éves próbálkozást követően sem lett természetes úton várandós, és korábban még nem volt terhes. Mégis, ha az ember meglátja a papíron a fenti kifejezést, elsápad és összeszorul a gyomra. Ennek köszönhetően már akár a vizsgálatok kezdetén eluralkodhat rajtad a depresszió. 
 
Még súlyosabb a helyzet azoknál a nőknél, akiket a vizsgálatok elvégzését követően meddőnek nyilvánítanak különféle okok miatt. Ezek a nők a meddőség tényének megismerését követően szinte mindnyájan depresszióba esnek, amely a tudomásul vételt követő 3. évben csúcsosodik ki. Aztán egyfajta belenyugvás következik, és a depresszió mértéke az 5-6. év végére jelentős csökken, vagy elmúlik. Általában ilyenkor kopogtat váratlanul a gólya. Ezekben ez esetekben csodáról beszélünk, pedig a helyzet nagyon is egyszerű: megszűnt az idegeskedés, megszűntek a gátló fiziológiai reakciók, és szabad volt az út a babóca számára. 
 
Miért okoz a depresszió meddőséget a nőknél?
 
Mert a stressz – vagy még inkább a depresszió -  gátolja a hipotalamusz nemi hormonokat serkentő központjának a működését. A különböző vizsgálatok során a nőgyógyász természetesen megállapítja a hormon-háztartás problémáját, amelyet gyógyszerekkel próbál kezelni. A szervezet azonban ellenáll, mert próbálja megvédeni a női szervezetet a terhességtől. Megvédeni?! Ez ám a furcsa helyzet! Mégis mitől? 
 
Ennek a magyarázata ismét az őskorban keresendő. A női szervezet a stressz hatásokat úgy értelmezi, hogy a nőnek az adott pillanatban önmagára kell koncentrálnia, „menekülnie kell a veszély elől”, így a körülmények jelenleg nem alkalmasak egy utód kihordására. Hasonló stressz hatást jelent a szervezeted számára az állandó diétázás, hiszen azt az üzenetet küldi az agyadnak, hogy a szervezet nem jut elég tápanyaghoz egy terhesség sikeres kihordásához. Ugyanebbe a problémakörbe tartozik az erőteljes sportolás, amely szintén azt jelzi a szervezeted felé, hogy  folyamatos menekülésben vagy.  
 
Új elképzelések a meddőség kezeléséről
 
A meddőség kezelését illetően ha lassan is, de úgy tűnik, hogy változik a tudomány álláspontja. Egyes kutatók szerint a meddőséget nem nőgyógyászati problémáként, hanem komplex jelenségként kellene felfogni. Nem csak a nő (illetve a férfi, de őt kisebb mértékben érinti) testi jelenségeit kellene vizsgálni, hanem ugyanekkora hangsúlyt kellene fektetni a lelki tényezőkre. Sőt. Elsősorban azt kellene ellenőrizni, vajon mi az oka annak, hogy a nő szervezete úgy döntött, „nem hajlandó” teherbe esni. 
 
A kutatások szerint amennyiben a baba kihordásának és felnevelésének a körülményei nem a megfelelőek, a nő a tudatalattijában ezt tárolja, és az agyban fogant gondolatoknak megfelelően a szervezet megakadályozza a megtermékenyülést. Ezt az elméletet látszik alátámasztani az a tény is, hogy háborúk idején a nők egy részének  kimarad a menstruációja. Ugyanez előfordulhat nagyobb katasztrófák, közeli hozzátartozó halála, stb. esetén. 
 
Hogyan győzheted le a stresszt? 
 
Szerencsére ma már számos olyan nőgyógyász van, akik nem csak vizsgálatokat és gyógyszereket, hanem homeopátiás szereket is bevetnek a meddőségi problémák kezelésére, így ők az új kutatások szellemében nem csak a testi, hanem a lelki tünetek kezelésére is gondot fordítanak. 
 
A stressz legyőzésében nagyon sokat segíthet a rendszeres testmozgás. Amellett, hogy kikapcsolja a gondolataidat, mozgás közben boldogsághormonokat juttat a véredbe. 
 
Rengeteg meditáció létezik, akár könyv, akár hanghordozó formájában, amelyek segítségedre lehetnek. De az interneten is hozzájuthatsz ingyenes meditációkhoz.
 
Nem csak az a meditáció, amikor leülsz a földre, és a gondolataidba mélyedsz. Minden olyan tevékenységet tekinthetsz meditációnak, amely  monoton, „kiüríti” az agyadat, és megszabadít a napi gondoktól. Lehet ez motorozás, lovaglás, puzzle, olvasás, vagy épp a főzés vagy a takarítás. Találd meg a neked megfelelő kikapcsolódási formát, és rendszeresen szakíts rá időt. 
 
A stressz kapcsán meg kell említenem a Bach-virágterápiás készítményeket (bővebb infó: Öngyógyítás virágokkal), amelyek elképesztő módon meg tudják változtatni az ember közérzetét – természetesen pozitív irányba.  
 
Figyelj rá, hogy mindig egyél és igyál rendszeresen, mert ezek elodázása, az étkezések kihagyása szintén stresszessé tesz. 
 
Könyvek
 
Ha körülnézel a könyvesboltokban, rengeteg olyan hasznos könyvre bukkanhatsz, amely segít kicsit rendbe tenni a gondolataidat, a közérzetedet. Esetleg alakítja a világhoz való hozzáállásod, pozitív gondolkodásra késztet, és így csökkenti a stresszt az életedben. (Például Lynn Grabhorn: A vonzás hatalma).

Mindezek mellett érdemes körülnézned a Lelki akadályok menüpontban szereplő cikkek között, ahol a családállítástól kezdve a kineziológusig számos olyan lehetőséget találsz, amelyekkel elősegítheted a várandósság létrejöttét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr413073741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása