Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hormonok

2011.05.08. 14:56 - R-amy

Mint ahogy már ítram a fogamzáshoz elengedhetetlen, hogy a hormontermelésünk megfelelő legyen! A továbbiakban a hormonokról tudsz bővebb információhoz jutni, amennyiben érdekel. Az alábbi információkat a http://babafalva.hu/menstruacios-ciklus/ weboldalról vettem, ott még bővebben olvashatsz róla.

A hormonok

A petefészki ciklus

A petefészki hormonális ciklusban több hormon szerepel. Ezek bonyolult összjátéka teszi lehetővé, hogy érett petesejtet szolgáljon a szervezet, a megtermékenyített petesejtet táplálja, védelmezze, a megszületett magzatot táplálja.

 

Hypothalamus hormonjai

A hipotalamusz páratlan agyrészlet. Kissejtes magjai úgynevezett GnRH hormonokat termelnek, amelyek elválasztását a petefészekben termelődő ösztrogének szabályozzák. A GnRH hormonok serkentőleg hat az agyalapi mirigy hormonelválasztására, amelyek fokozott működésre késztetik a belső elválasztású mirigyeket. A mirigyek által termelt hormonok szintje megemelkedik a vérben, így a magas célhormonszint leállítja a GnRH elválasztását. A GnRH szakaszosan ürül, és a pulzáció gyakorisága és a pulzus során ürített hormon mennyiség szabja meg az agyalapi mirigyre gyakorolt hatását. Kiválasztását serkenti a pszichés hatások, a közösülés. Gátolja elválasztásukat a boldogsághormonnak nevezett endorphin, az ösztrogén, a szoptatás, illetve a túlzott stressz. Fény – és szagingerek, a táplálkozás is serkentő, vagy gátló hatású lehet.

 

A hypophysis/agyalapi mirigy hormonjai

Az agyalapi mirigyben termelődnek a gonadotrop hormonok, amelyek a nemi mirigyek működését szabályozzák. A női ciklusban a következők vesznek részt:

 

FSH: Follikulus Stimuláló Hormon

A GnRH hatására fokozatosan ürül, célsejtje a petefészekben található. Hatására a petesejt és a tüsző érésnek indul, ösztrogének termelődnek. Növeli az LH receptorok számát, elősegíti a petesejt osztódását, az ovuláció létrejöttét, a sárgatest kialakulását, progeszteron termelését. Kiválasztását az androgén, ösztrogén gátolja, ezek hiánya fokozza.

 

LH: Luteinizáló Hormon

GnRH hatására szintén szakaszosan ürül. Döntő szerepe van az ovuláció létrejöttében, stimulálja a progeszteron termelését, fokozza a petefészek vérellátását, és segíti a petesejt osztódását. Kiválasztását az ösztrogén serkenti, a progeszteron gátolja.

 

PRL: Prolaktin

Fő hatása a tejelválasztás megindítása és fenntartása. Magas koncentrációja gátolja az FSH-LH kiáramlását az agyalapi mirigyből, a petefészki hormontermelést, így vérzéshiányt okoz. Kis adagban segíti a petefészki progeszteron termelést. Egyes gyógyszerek gyors PRL szint emelkedést idéznek elő (pl. Cerucal, Depral). Hasonló hatású a szoptatás, stressz, ösztrogén, alvás. A bromokriptin pedig csökkenti a PRL kiválasztását.

 

Petefészki hormonok

 

A petefészek szekunder tüszői és Graaf-tüszői tüszőhormonokat, ösztrogéneket termelnek. Három képviselője a legfontosabb: ösztron (E1), ösztradiol (E2) és az ösztriol (E3). Arányuk a ciklus során E2:E1:E:3= 100:10:1. Hatásuk sokrétű, általában serkentő. Az ösztrogének serkentik:

§  hüvelyhám érését, hüvelyváladék termelődését,

§  cervixnyák termelődését, fokozzák a nyák nyújthatóságát, átlátszóságát,

§  méh vérellátást, a méhizmok növekedését, ingerlékenységét,

§  petevezető csillószőreinek mozgását, izomzatának aktivitását,

§  petefészekben az LH és ösztrogén receptorok fejlődését, beindítja a progeszteron receptorok képződését,

§  emlőben a zsírállomány képződését és fenntartását,

§  hypothalamusban a GnRH, agyalapi mirigyben a ciklus közepén az FSH és LH kiválasztását,

§  a jó koleszterin (HDL) szintjének növekedését,

§  a méhben a proliferációs nyálkahártya kiépülését.

Mérséklik, illetve gátolják

§  a csont leépülését,

§  a rossz koleszterinszintet (LDL, VLDL)

§  szívkoszorúér elzáródását,

§  tartós hatásuk esetén az agyalapi mirigyben az FSH ürülését.

 

A sárgatest sárgatesthormont (progeszteron) termel. A progeszteron szintén számtalan hatást fejt ki a szervezetben. Ezek a következők:

§  leállítja a hüvelyhám proliferációját, hatására a cervixnyák megkevesbedik, sűrű-kocsányos állagúvá válik,

§  csökkenti a méhizomzat ingerlékenységét, és összehúzódásra hajlamos készségét, az oxytocin és ösztrogén receptorok képződést, gátolja a prosztaglandin termelődését,

§  a méhnyálkahártyát a szekréciós fázisba juttatja,

§  szabályozza a petesejt vándorlását,

§  a tejelválasztást gátolja, de segíti az emlőben a tejcsatornák és tejmirigyek fejlődését,

§  alacsonyabb szintje stimulálja, magasabb szintje gátolja az agyalapi mirigyből az LH kiürülését,

§  emeli a test alaphőmérsékletét, a simaizomzatot test szerte ellazítja,

§  gátolja az oxytocin reflexes kiválasztását.

 

Prosztaglandinok simaizom összehúzó hatásuk miatt fontosak, tehát a tüsző megrepedésében és a szülés megindulásában lényegesek.

 

Az OMI (Oocyte Maturation Inhibiting Hormon) a petesejt érését szabályozza azáltal, hogy megakadályozza annak idő előtti megérését.

 

Közeleg a tüszőrepedés

A hipotalamusz-hipofízis rendszer számára az emelkedő ösztrogénszint azt jelzi, hogy lassan elég lesz az FSH-termelésből. A tüszőrepedéshez közeledve végül eljön az ideje "profilváltásnak", és a hipotalamusz hormonhatása nyomán sárgatest-serkentő hormont kezd gyártani. Már pedig pont erre van szüksége a sárgatestnek, ami azután keletkezik, hogy a megrepedt tüszőből kiszabadul a petesejt, a tüsző bevérzik, és valóban sárga színű lesz a benne lerakódott festékanyagtól.

Kezdetét veszi a luteális fázis

A sárgatest (luteus) a serkentő hormonok hatására maga is hormontermelésbe kezd, méghozzá a sárgatesthormont, a progeszteront kezdi magából ontani. Ezzel többek között az a célja, hogy a felépült méhnyálkahártyát mirigyes szerkezetűvé és a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmassá tegye. A petesejt ez alatt a petevezetőn keresztül a méh felé veszi útját.
Így telhet el néhány várakozásteljes nap. Ha közben a petesejt megtermékenyül és beágyazódik, a méhlepény kezdeménye, majd az igazi méhlepény hormonja, a HCG (HCG=humán chorialis gonadotropin) meghosszabbítja a sárgatest életét. Egészen addig, míg azután a 6.-10. héten maga is képessé válik a sárgatest-hormon termelésére, és ezzel biztosítja magának - és persze főként a fejlődő magzatnak - a megfelelő ellátást az
anyaméhben.

Aztán minden kezdődik elölről

A sárgatest nem termel hormont "potyára". Ha fogamzás híján nem kap jelzést a méhnyálkahártya felől, hogy szükség van rá, vagyis nem termelődik HCG, akkor visszafejlődik. Miután pedig a méhnyálkahártya nem kap "sárgatest-hormont-biztatást", jobbnak látja távozni: ez a menstruáció.
Egészen pontosan csak a méhnyálkahártya középső és legfelső rétege válik le, a megmaradó pedig sejtosztódásra és újbóli felépülésre képes.
A menstruációval a méhnyálkahártya darabjai és vér távozik, ehhez adódik hozzá egy kevés hüvelyváladék. Az összvérveszteséget általában túlbecsülik, valójában nem több 60, legfeljebb 130 ml-nél. A teljes mennyiség háromnegyede az első két napon távozik.

Fájdalom

Menstruációkor az oxytocin hormon hatására a méh simaizomzata összehúzódik, így tudja lelökni a fölöslegessé vált nyálkahártya-részeket. Az izom-összehúzódások miatt jelentkező enyhe menstruációs fájdalmak az első napok természetes velejárói. Ilyenek lesznek majd a szüléskor érezhető méhösszehúzódások, fájások is. Ez a fájdalom valahogy más mint a többi. A has puffadásának érzésével jár együtt, inkább hát- és derékfájdalomnak tűnik, mint hasüreginek, ráadásul jellegzetes borongós hangulat társul hozzá.
Ilyenkor minden segíthet, ami lazító, feszültségoldó, görcsoldó hatású: egy kellemes meleg zuhany, bebújás a meleg takaró alá, görcsoldó (libapimpó-, 
orbáncfű-, menta-) tea, tabletta, meleg vizes flaska a hastájékra.
Ha ezek az érzések rendszeresen görcsös, 
kibírhatatlan fájdalommá fokozódnak, és az enyhe simaizomgörcs-oldók nem segítenek, nőgyógyászhoz kell fordulni! (R-amy kommentje: mert betegségre, akár endometriózisra is utalhatnak, ami későbbiekben meddőséget okozhat!)

PMS

A nők többsége már a menstruációs fájdalmak előtt is érzi a "havibaj" közeledtét. Mivel a menstruálók több mint kétharmadának vannak ilyen-olyan tünetei, ezt nem feltétlenül kell kórosnak tekinteni, hiszen egyértelműen a szervezet ciklikus hormonális változásaival vannak összhangban. Ha azonban a panaszok nagyon erősek, már a hangzatos "premenstruációs szindróma" - röviden PMS - néven tartják számon, ami kezelést is igényel.

Amilyen jól ismerjük a nők menstruációs ciklusának hormonális szabályozását, olyan bizonytalanság uralkodik a PMS pontos okának tekintetében. Hiszen a szabályos és normális ciklussal rendelkezők között nehéz megmondani, hogy miért vannak egyeseknek erős, másoknak pedig említésre sem méltó tüneteik. Nagy valószínűséggel a nemi hormonok csak közvetve játszanak szerepet a PMS kiváltásában. A tapasztalat azt mutatja, hogy a következő tényezők valószínűsíthetik a tünetegyüttes megjelenését:
A túl magas hipofízis prolaktin szint, ami a sárgatest működési elégtelenségén keresztül alacsony progeszteron hormonszintet eredményez. A prolaktin fokozza az emlőmirigyek tejtermelését. Ezen kívül a pajzsmirigy, mellékvese működésének, atipikus gombás fertőzés, az ösztrogén és progeszteronszint nem megfelelő aránya, nőgyógyászati megbetegedések is kiváltó okok lehetnek. Ezek mögé sorakoznak föl a szinte mindenhol felsorolható egyéb problémák, mint a környezeti ártalmak, túl sok elfogyasztott koffein, túl zsíros és cukros táplálkozás, vitamin- és ásványianyag-ellátási zavarok,
alvászavarok, depresszió, stressz, rossz erőnlét.

Késik vagy siet, akár csak mi

Sok nőnél a beállt ciklus nem körülbelül havonta jelentkezik, jó néhányan élnek 22-35 napos rendszerességgel jelentkező menstruációval.
A szervezetnél a pontosság nem jelent merevséget. Ezért az általában egészséges rendszerességgel megjövő menstruáció olykor megérkezhet előbb vagy később, mégis pont idejében, és anélkül, hogy kóros volna.
Stressz, váratlan esemény, kisebb-nagyobb betegség, pl. 
influenza, megerőltetés hatására megjöhet előbb is. Történt már olyan, hogy egy kisebb, szerencsés kimenetelű karambol után az egyik felzaklatott sofőr - egy hölgy - szinte azonnal menstruálni kezdett.
Az sem kizárt, hogy valaki még örül is a kissé "korai vendégnek", ha például így egy tervezett program előtt túl van a nehéz napokon. Egyszer-egyszer, indokolt esetben némi külső segítséggel 
eltolható a menstruáció
Az egy-két napos késés sem ritka. Van, hogy a kissé megkésett, de rendben lezajló menstruáció hátterében lényegében egy nagyon korai "vetélés" áll. Az első két hétben még különösebb komplikáció nélkül távozhat a megtermékenyült petesejt. Ennek sokféle oka lehet, amelyek egyáltalán nem feltétlenül kórosak; nem volt tökéletes a beágyazódás, esetleg túl későn termékenyült meg a petesejt. Ilyenkor a szervezet tudja, hogy jobb nem megtartani.

Rendszeres összevisszaság

A vérzés első menstruáció utáni kiszámíthatatlanságát - ahogy a nemi érésnél már írtuk - érdemes eleinte türelemmel viselni. Ha egy-két év elteltével sem rendeződik, akkor jobb orvoshoz fordulni. Olykor semmi kórosat nem mutatnak ki és csak a szülés hoz megoldást.
Az első és az utolsó menzesz közötti időszakban a 
terhesség és szoptatás idejét leszámítva minden rendszertelenséggel orvoshoz kell fordulni.
A 
változókor ugyancsak hozhat vérzéskimaradásokat és elhúzódó vérzéseket, amelyek nem mindig igényelnek beavatkozást, de feltétlenül tudnia kell róluk a nőgyógyásznak, aki el tudja dönteni, hogy elfogadható állapotot vagy kezelést igényel.

Egészséges vérveszteség?

A menstruációs vérrel fontos ásványi anyagok, többek között vas is távozik, ezért hajlamosabbak a nők a vérszegénységre. Más szempontból viszont valószínűleg jót tesz a szervezetnek ez a természetes vércsere - hiszen a vérveszteséget a szervezet hamar pótolja. Egyes adatok arra mutatnak, hogy a nők - lehet, hogy ezzel összefüggésben - kevésbé hajlamosak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. A véradás is hasonló jó hatással lehet a szervezetre.

Szexualitás

A menstruáció alatti nemi életről nagyon megoszlanak a vélemények, a teljes tilalomtól a "mindent lehet" felkiáltásig mindenféle hanggal találkozhat az ember. Természetesen minden párnak megvan a maga gyakorlata és elképzelése, amibe nem lehet beleszólni. A nőgyógyász annyit mondhat, hogy a férfiak tanúsítsanak megértést a hónap e néhány napján, miután ilyenkor a nyitott méhszáj miatt a nők belső nemi szervei fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb hölgy belső megérzéseire, netán közérzetének jelzéseire hallgatva ösztönösen nem is kívánja a szexet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr122923745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása