Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Korai petefészek-elégtelenség

2011.06.22. 16:23 - R-amy


A petefészek működése akkor is lehet hibás, ha az agyban minden rendben működik, FSH és LH is termelődik bőven, viszont előfordulhat, hogy a petefészek mégsem reagál ezekre a hormonokra (klimax után is ez a helyzet) és nem indul meg a tüszőérés, vagy ha el is indul nem fejeződik be a folyamat a normális módon. Ilyenkor Ösztrogén sem fog termelődni, hiszen ahhoz tüsző kell, ezért az agyalapi mirigy még több FSH-t és LH-t termel, mert nincs ami visszafogja.

 

A korai petefészek-kimerülés nem gyakori, de öröklődik. Veszélye abban rejlik, hogy amikor a harminc körül kialakulnak tünetei, azok még észrevétlenek. Habár ekkor a meddőség még visszafordítható, de csak kezeléssel. A hormonszint eltérései árulkodó tünetek lehetnek. Tekintettel arra, hogy a baj öröklődik, gyanúja esetén érdemes kifaggatni a még élő felmenőket, tapasztaltak-e bármit, ami a betegség meglétére utalhatott náluk. Mivel csak az elmúlt évtizedekben tolódott ki a gyermekvállalás a harmincas éveink közepére, könnyen előfordulhat, hogy észrevétlenül és problémát nem okozva lappang a „titok” a családban. Nagyanyáink és talán sokan anyáink közül is harmincon túl, ha nem lettek terhesek, vélhetően inkább a jó szerencsének tudták be a dolgot, és valószínűleg nem zavarta őket a másodlagos meddőség, hiszen húszas éveikben megszülték gyermekeiket.

 

Korai petefészek elégtelenségről beszélünk, ha 40 éves kor előtt a petesejtek már nem érnek meg - menopuaza –vagy is egy hypergonadotrop hypogonadismus alakul ki. A szérum LH/FSH koncentrációk emelkedettek. A kórkép pubertás után jelentkezik, amit a következő tényezők válthatnak ki: genetikai okok (XXX, szindróma), gyógyszerek, kémiai anyagok, petefészek műtétek, daganatok, besugárzás, mumpsz fertőzés. A betegségre anovulációs ciklusok (infertilitás, gyermektelen házasság), rendszertelen menstruáció és vérzés jellemző. A betegséget okozó kórkép tisztázása a kezelés szempontjából alapvető jelentőségű, általában gyógyszeres hormonpótlás történik, de daganatok esetén műtéti beavatkozás is szóba jön.

 

Kivizsgálása: Ahhoz, hogy felmérjék, kinek mennyi a stimulálható petesejttartaléka, általában hagyományos hormonszint-méréseket használnak (FSH és Ösztradiol). A ciklus harmadik napján történő hormonvizsgálat során az FSH szintje 6 alatt kiváló, 6-9 jó, 9-10 között még megfelelő, 10-13között pedig nehezen stimulálható, 13 felett nagyon nehezen stimulálható. 20 feletti FSH érték már terméketlenséget jelez. (A PCOS betegek kivizsgálásakor az FSH/LH arányt is nézik. Ez az arány normálisan kb. 1:1, ha az LH értéke magasabb, valószínű, hogy PCOS áll fenn.)

Néhány helyen az inhibin-B szintet is figyelik. Az Anti-Müllerian Hormon (AMH) vizsgálata pedig jelezheti, hogy a petefészek öt éven belül kimerüléssel fenyeget-e.

Kezelése: A petefészkek gyógyszeres stimulálása lehet a megoldás az időben felismert bajra. Amennyiben az FSH értékek túl magasak, az AMH túl alacsony, azaz a petefészek teljesen kimerült és nem tudják stimulálni, akkor a donor petesejt (a donort a meddő pár „viszi”) felhasználásával lehetséges a terhesség.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr723006327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása