Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mit tudsz még tenni? Vitaminok, probiotikumok, víz és mozgás!

2011.07.08. 20:24 - R-amy

 

Állítsd helyre a hüvely és bélrendszered flóráját. A hüvely- és bélflóra fenntartásának (is) alapvető feltétele a minőségi táplálkozás és a megfelelő mennyiségű, összetételű ásványi anyag bevitele.

Ideális esetben a vitaminok és az ásványi anyagok a táplálékainkból származnak, de mivel nem csak azt tudjuk, hogy mit eszünk, hanem az étkezési szokásainkkal és az emésztőrendszerre gyakorolt hatásukkal is tisztában vagyunk, jó multivitamin- és ásványianyag-, valamint esszenciáliszsírsav-kiegészítést is javasolt. Az egészséges étkezés, amennyiben megfelelő mennyiségű erősen lúgos étel kap helyet, biztosítja a megfelelő vitaminbevitelt, de érdemes észben tartani, hogy a vízben oldódó B és C-vitaminokat naponta pótolni kell. A kutatások szerint nem elég, ha babát akaró párok javítanak az étrendjükön, megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótlásra is szükség van. Számtalan kutatási eredmény támasztja alá, hogy sokkal jobbak a pár fogamzási esélyei és a normális kihordás esélye, ha vitaminokat és ásványi anyagokat szednek.  

 

Az A-vitaminnak fontos szerepe van az ivarsejtek termelésében. Vigyázz, mert mint ahogy az A-vitamin hiánya, úgy túlzott bevitele is káros lehet a babára nézve! Ügyelj arra, hogy legalább napi 100 mg-ot juttass a szervezetedbe belőle, de ne lépd túl a napi 800-1000 mg-ot! E probléma miatt sok szakértő a terhesség ideje alatt nem javasolja például a máj fogyasztását!

 

A B-vitaminok fontos szerepet játszanak az életünkben, de a szervezetünk nem tudja tárolni őket. A magzati idegrendszer épségéhez nélkülözhetetlenek a B-vitaminok, melyek az anya szempontjából a hányinger és a vérszegénység leküzdésére is alkalmasak.

A terhesség ideje alatt az egyik legfontosabb ezek közül a folsav, melynek mennyiségét már a babavárás előtti időszakban is érdemes megnövelni. A folsav ugyanis segít megakadályozni egyes születési rendellenességeket, például a nyitott gerinc vagy az idegcső-záródást (ami röviddel a fogamzás után alakulhat ki), a beágyazódási zavarokat, a koraszülést vagy a spontán vetélést. A napi folsav-szükségletedet főzelékek, tojássárgája, bab, sötétzöld leveles zöldségek, élesztő, tök, sárgabarack fogyasztásával fedezheted.

A B1-vitamin, más néven tiamin, az ovulációhoz és a beágyazódáshoz kell.

A B5-vitamin pedig a fölösleges ösztrogén és progeszteron kiürítéséhez nélkülözhetetlen. Ha ez a két hormon felhalmozódik a májban, leállhat a gonadotropinkiválasztó hormon termelése, amire pedig szükség van a tüszőserkentő hormon (FSH) és a sárgatestserkentő hormon (LH) stimulálásához. A B5-vitamin tartja fenn az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyát.

A sejt DNS-állományának B12-vitaminra van szüksége. Ha az étrend kevés B12-vitamint tartalmaz, ovuláció előtt lelassulhat a peteérés.

B6-vitamin és a B12-vitamin csökkenti és normális szinten tartja a homocisztein (a fehérjék alkotóeleme) szintet, ami ha emelkedett hajlamosít a vérrögképződésre és beágyazódáskor, a méhlepény fejlődésének kezdetén gondot okozhat. Ha megtermékenyülésre kerül sor, a magas homociszteinszint együtt jár a korai vetéléssel, az ösztrogén és a progeszteron alacsony szintjével.

A B-vitaminokat főként a tojásban, az élesztőben és a tejtermékekben találhatod meg.

 

Nagyon fontos a megfelelő C-vitamin fogyasztás is, ugyanis amellett, hogy immunerősítő és antioxidáns hatású, fontos a petefészek egészséges működéséhez, a kollagénhez és az étkezési vas felszívódásához nélkülözhetetlen.

Ha babát szeretnénk naponta minimum 300 mg mennyiség szükséges belőle, de az antihisztamin hatása miatt tilos bevenni belőle napi 1000 mg-nál többet! Az antihisztamin-hatás leállíthatja a váladékképződést, csökken a méhnyakváladék mennyisége, amely pedig alapvető jelentőségű anyag peteéréskor, amikor szállítania és védenie kell a spermiumokat. A citrusokból, a zöld leveles zöldségekből, a paradicsomból és a paprikából megfelelő mennyiségű C-vitamint nyerhetsz. 

Ebben az időszakban nélkülözhetetlen a D-vitamin is, ami a csontok fejlődését segíti.

A D-vitaminnak a halételek és a tejtermékek a természetes forrásai.

 

Szintén nélkülözhetetlen az E-vitamin, ami a vetélés kockázatát is csökkenti.

Görcsoldó hatású és csökkenti a szervezetben az oxidáló károsodást (antioxidáns véd a szabad gyökök ellen). Ha babát szeretnénk naponta minimum 200 mg mennyiség szükséges belőle, de az antihisztamin hatása miatt (lásd C-vitamin) tilos bevenni belőle napi 1000 mg-nál többet! Az E-vitamint a búzacsírában, a szójababban, a növényi olajokban, a növényi magvakban, a spenótban és a brokkoliban találod meg.

 

Fontos, hogy biztosítsd a megfelelő vasmennyiséget is, például hüvelyes növények, zöld leveles zöldségek vagy gabonafélék segítségével.

 

A hím- és női ivarsejtek termelésében fontos szerepe van még a cinknek, a magnéziumnak is. Az antioxidáns A, C és E-vitamin, a szelén, és a Q10-koenzim a szabad gyökök megszüntetéséhez kellenek, amelyek károsan hatnak a sejtekre. A Q10-koenzim egyaránt jót tesz a petefészek vérellátásának és a spermiumoknak is.


Veszélyes táplálékok babavárás idején: a nyers hús, nyers tengeri herkentyűk, sushi, füstölt húsok, nyers vagy félig főtt tojás, friss, nem pasztőrözött tej, máj, alkohol, koffeintartalmú italok, mogyoró – amennyiben a családban bárki allergiás rá.

 

Nem mindegy, mit és mennyit iszunk! A folyamatos és rendszeres folyadékpótlás, a jó minőségű ivóvíz vagy szénsavmentes ásványvíz (1000mg/l összes ásványanyag tartalom alatt!) bevitele segíti a szervezet harmonikus működését.

Naponta legalább 2-2,5 litert igyunk!

 

Ne feledjük a „természet patikáját”, a gyógynövények áldásos hatásait! (lásd részletesen a rovatok/természetes segítség/gyógynövények cikkben)

 

 

Az egészséges étrend mellett segíts a jó baktériumokkal is a szervezetednek.

Egyidejűleg kezd el a hüvely és a bélrendszer flórájának helyreállítását probiotikumokkal. Ne felejtsük el a betelepített baktériumgarnitúra „etetését”, elszaporítását prebiotikumokkal (– a hüvelyben is!) A jó baktériumokat a bélrendszeredben pótolhatod tejtermékekkel (Activia joghurt, kefír), a gyógyszertárban kapható Normaflore probiotikummal és kapszula formájában is, amit szintén a gyógyszertárakban vagy  az étrendkiegészítőket forgalmazó üzletekben szerezhetsz be. A hüvely helyreállításánál célszerű Ellen probiotikus tampont használni (kapható a patikában kb. 3.000 Ft /doboz, további részletek itt: http://www.ellentampon.hu/), illetve hasznos egy Gynevac és Gynoflor kombinációs (csak receptre kaphatóak, Gynevac kb. 10.000 Ft/ 5 injekció, Gynoflor  kb. 2700Ft/ doboz – 6 db) kúrát is végigcsinálni. Emellett segít, ha laktóz tartalmú irrigálást is végzel havonta néhány alkalommal. Hogy miért?

A hüvely meleg, nyirkos, és táplálékban bő kórokozók számára. Savas,  pH 3,8 körüli állapotban egyedül a Lactobacillus acidophylus képes szaporodni itt. A védelmet biztosító és sohasem kórokozó Lactobacillus acidophylus hüvelyfali glikogénből-glükózból vagy laktózból állítja elő a tejsavat. A hüvelynek ezt a védő savköpenyét számos behatás károsítja. Ezért a glükóz (vagy laktóz) -tejsav védelmi vonal döntő fontosságú a hüvelyi mikroflóra és védelem szempontjából. Ha nincs a hüvelyfalban elegendő cukor (például menarche előtt, climaxban, hormonális fogamzásgátlásban, éretlen hüvelyfali laphám esetén, gyulladás után, stb.), akkor nincs pH-védelem és szabad az út a kórokozók számára. Azok pedig amellett, hogy sok kellemetlenséget, esetleg fájdalmat okoznak, meddőséghez vagy vetéléshez vezetnek.
Éppen ezért az is fontos hogy pamut fehérneműt viseljünk, mert a műszálas anyagok nem engedik át a levegőt, bent tartják a belül keletkező nedvességet, így remek táptalajt biztosítanak a kórokozóknak.

 


Nagyon sokat segít a babavárás idején a mértékletes, de rendszeres testmozgás is. Legalább heti 3 alkalommal, megizzadva, de nem túlterhelve mozogjunk a saját szervezetünknek és testi adottságainknak megfelelően. Eleinte kisebb terheléssel, majd fokozatosan erősítve a szervezetet, mindig bemelegítve! A mozgásnak számos áldásos hatása van: segíti a méreg- és salakanyagok felszabadulását és távozását a szervezetből, biztosítja a keringési rendszer jó állapotát, hatással van a hormonrendszer harmonikus működésére. A fizikai munka serkenti a dopamintermelést, így boldognak és kiegyensúlyozottnak érezhetjük magunkat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr663051396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása