Te is kisbabát szeretnél?

A Hello Baby blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassam az összegyűlt tapasztalataimat, információimat azokkal a hasonló cipőben járó emberekkel, akiknél bár nagyon várják, de még nem kopogtatott a gólya. A blogra összegyűjtöttem minden érdekes, hasznos oldalt, publikációt és információt is a témában, hogy Te kedves olvasó, mindent megtalálj ami fontos lehet ... de ha többre is kíváncsi vagy...néz körül a blogon :)

Ti írtátok Nekem...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Gyógyvizeink

2011.07.10. 18:06 - R-amy

A hazai gyógyvizeket az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (OGYFI) ellenőrzi, s rendszeresen vizsgálatokkal kell igazolni, hogy egy-egy hévíz valóban alkalmas az adott betegség kúrálására. A szakember szerint a gyógyvizek leginkább akkor hatásosak, ha orvosi ellenőrzés mellett kúraszerűen alkalmazzák, illetve akkor, ha több, különböző kezelési módot, mint például hidroterápiát, galvánfürdőt, leöntést, iszappakolást alkalmaznak egy kezelés alatt. 

 

Budapest:

 

A gyógyhelyek közül is az egyik legnagyobb maga a főváros, amely 1934-ben kapta meg a fürdőváros címet. Budapest a világ egyetlen gyógyfürdőkkel rendelkező fővárosa: 18 természetes forrásból, illetve fúrt kútból előtörő 21-78 fokos termálvíz hozama napi hetvenmillió liter. Az egyszerű, kevés oldott szilárd anyagot tartalmazó hévizek elsősorban reumás betegségek kezelésére alkalmasak. A Lukács, Gellért, Rudas Gyógyfürdő földes, meszes vizei kalciumot, magnéziumot és hidrokarbonát-ionokat tartalmaznak, ezért a reumatikus panaszok enyhítése mellett szív- és gyomorbántalmak kezelésére is alkalmasak. A Lukács és Rudas fürdő kútjaiból kénes víz is feltör, amellyel a mozgásszervi betegségek mellett egyes bőrbetegségeket kezelnek. A Rudas fürdőben emellett rádiumiont rejtő radioaktív vizet is hasznosítanak, amelyet az anyagcsere-folyamatok és a belső elválasztású mirigyek zavaraira, valamint a mozgásszervi betegségekre alkalmaznak sikeresen. Ugyanilyen hatású víz tör fel a Gellért fürdő kútjaiból is. A Pesterzsébeti fürdőben (sajnos bezárt ez a fürdő L) nátrium- és kloridionokat tartalmazó kloridos vagy konyhasós vizek nőgyógyászati panaszok és hurutos megbetegedések esetén egyaránt kifejtik jótékony hatásukat. A hideg jódos és brómos víz nőgyógyászati problémák és bőrbetegségek tüneteinek enyhítésére szolgál, valamint a légúti megbetegedések kúrálására.


Észak-Magyarország:

 

Egerben az Eger patak melletti ősplatánokkal és ciprusokkal szegélyezett, trópusi eredetû flóra és fauna mellett hat gyógyvizû medence, süllyesztett zuhanyozómedence (dögönyöző), csúszda várja a vendégeket. A víz izületi és gerincbetegségek, nőgyógyászati panaszok, érszűkület, érelmeszesedés, szívműtét utáni rehabilitáció, asztma, légúti betegségek, gyomorbántalmak, idegrendszeri problémák kezelésére kiváló.

 

A 3-as út mentén haladók kénes szaga alapján könnyen megtalálják a mezőkövesdi Zsóry-fürdőt, ahol a Bükk mélykarszt rétegéből feltörő víz kopásos jellegű ízületi betegségek, gerincbántalmak, utókezelések, nőgyógyászati gyulladások, érszűkület, pikkelysömör, gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés, stresszes állapot és köszvény kezelésére alkalmas.

 

A gyönyörű természeti környezetben található, Európában is egyedülálló észak-magyarországi Miskolctapolca legnagyobb vonzereje abban rejlik, hogy egy helyen találhatók termál-, barlang- és tavi fürdők. A barlangfürdő egy nagy forráskürtő, amelynek vize 29 fokos. A hidrogén-karbonátos, jódos, brómos víz elsősorban a keringési zavarokra, gyulladásos megbetegedések kezelésére alkalmas, illetve idegnyugtató hatású.


Hajdúszoboszlót a nemzetközileg elismert fürdővárost, a Reumások Mekkája-ként is emlegetik. A városban 1925-ben olajkútfúrás közben tört fel 1090 méter mélyről az alkáli hidrogén-karbonátos, jelentős mennyiségű konyhasót, szódát, jódot és brómot tartalmazó termálvíz. Az idén 75 éves hajdúszoboszlói fürdő 75 °C-os, magas gyógyhatású hévízre alapozva komplex gyógykezeléssel várja a gyógyulni, fürdőzni vágyókat. A víz kopásos jellegű ízületi betegségek, gerincbántalmak, krónikus izületi gyulladások, illetve nőgyógyászati gyulladások, meddőség, érszűkület, pikkelysömör, idegfájdalmak és ideggyulladás kezelésére ajánlott.

 

A Nagyerdő őstölgyes parkjában nyolc hektáros területen található Debreceni Gyógyfürdő fedett és szabadtéri gyógyvizes medencékkel, több mint 40 féle minősített gyógykezeléssel várja vendégeit. Az alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvíz idült izületi gyulladásos, porckopásos betegségek, ortopéd elváltozások, baleseti utókezelések, egyes szív- és keringési rendellenességek, nőgyógyászati betegségek számos változata esetében, valamint idegfájdalmak kezelésére alkalmas.


 

Alföld:

 

Az Alföldön szinte egymást érik a fürdők, közülük nem egy országosan, sőt nemzetközileg is ismert.

 

Berekfürdő 56 °C-os alkáli-hidrogén-karbonátos, jódos gyógyvize egész évben várja a mozgásszervi megbetegedésekben (gerinc-, csípő-, térdizületi meszesedések) szenvedőket, és a balesetek utáni rehabilitációra érkezőket.

 

Kiskunmajsán a Jonathermál Fürdőben a degeneratív mozgásszervi elváltozásokban, az idült gyulladásos mozgásszervi megbetegedésekben, a lágyrész reumában, nőgyógyászati betegségekben, valamint az agyi történések utáni bénulásokban szenvedőket, illetve műtéti és törések utókezelésére vágyókat várják.

 

A tiszakécskei termálfürdő és kemping 52 °C-os gyógyvize, reumatikus, ízületi bántalmakra, nőgyógyászati betegségek gyógyítására, műtétek utáni rehabilitációra, baleseti utókezelésre alkalmas.

 

 

Hazánk egyik legszebb gyógyfürdője a Gyulai Várfürdő, ami a vár mellett található, 8,7 hektáros kastélyparkban. 2005 méter mély termálkútjának 72 °C-os gyógyvize egyszerre biztosítja a relaxációt, rekreációt, regenerációt és a rehabilitációt. Vize alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos gyógyvíz, ami víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, savas eredetű gyomorbántalmakra és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre van kiváló hatással.

 

Szeged első fürdője egy gőzfürdő volt, majd a XX. század elején mélyfúrásokkal alkáli hidrogén-karbonátos, magas jódtartalmú vizet találtak. A 2005-ben felújított Anna Gyógyfürdő vize a légúti megbetegedések mellett mozgásszervi, nőgyógyászati és egyes bőrbetegségek kezelésére is alkalmas.

 

A mórahalmi városi fürdő 1960-ban fúratott 660 m talpmélységű termálkútja a Pannon őstenger üledékrétegeiből nyeri alkáli-hidrogénkarbonátos vizét, ma már Árpád víz néven szolgálja a létesítményt. A kút vize a régi kút vizéhez hasonlóan jelentős mennyiségű ásványi anyag tartalommal rendelkezik. A fürdőt méltán nevezhetjük a térség „térd-, és váll centrumának”. A meleg víz fokozza az ízületek, izmok, szervek anyagcseréjét, meggyorsítja a vérből tápanyagok felszívódását, fokozza a sejtekből a salakanyagok leadását. A termálvízben található ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódnak, egyenként jellemző speciális jótékony hatásukat ezáltal fejtik ki. A gyógyvíz javallatai: ízületi gyulladások, degeneratív ízületi elváltozások, központi idegrendszer megbetegedéseinek rehabilitációja, idegfájdalmak, ideggyulladások, bőrbetegségek (ekcéma, psoriasis, pruritus), urológiai megbetegedések,  nőgyógyászati megbetegedések, meddőség

 

Nyugat-Dunántúl:


Komárom: A komáromi termálfürdő a város szélén, hat különböző hőfokú medencével, gyógyászati részleggel várja vendégeit. Vize főként a kopásos jellegű ízületi betegségek, a gerincbántalmak és a pikkelysömör gyógyítására ajánlott.


Nyugat-Dunántúl szintén régi fürdőhagyományokra tekint vissza. A mosonmagyaróvári termálfürdőt 1966-ban alapították, 1999 óta működik itt gyógyászati központ. A fürdőt bővizű kutak látják el a 2000 méter mélyről feltörő, 74 fokos termálvízzel, amely Európa öt legjobb hatású gyógyvize közé tartozik. Ide főleg az ízületi betegségektől, reumától, gerincbántalmaktól, nőgyógyászati panaszoktól, légúti és gyomorbántalmaktól, fogíny-betegségtől és pajzsmirigy-problémáktól szenvedők, valamint az asztmások és az allergiások érkeznek.

 

Szombathely és Sárvár között félúton, az osztrák határ közelében 13 hektáros területen terül el a Büki Gyógyfürdő. A külföldiek körében ugyancsak népszerű fürdő forrása két kútból, 1282 méter mélyből tör a felszínre, s a térség legfontosabb turisztikai termékét adja. Bükfürdőn szintén olajkutatás közben leltek rá a gyógyító hatású vízre, amely a mozgásszervi, reumatikus és kopásos jellegű ízületi betegségek, krónikus izületi gyulladások és gyomorbántalmak kezelése mellett nőgyógyászati és gerincbetegségek kezelésére is alkalmas.

 

Sárvár nevét főleg termálkristálya vezette be a köztudatban. A csónakázótó partján, zöldövezetben fekvő fürdő kopásos jellegű ízületi betegségek, lágyrész reuma, gerincbántalmak, krónikus ízületi és nőgyógyászati gyulladások, meddőség, menstruációs zavarok, pikkelysömör, stresszes állapot és köszvény gyógyítására alkalmas.

 

Zalakaros: A zalakarosi gyógyvíz különösen a krónikus nőgyógyászati és fogágy megbetegedések gyógyításában, az idült gyulladásos izületi betegségek esetében, az ortopédiai, idegsebészeti és sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelésében hatásos.

 

A Balaton közelében található, világviszonylatban is egyedülálló természeti érték a termálvizes Hévízi-tó (UNESCO-világörökségi helyszín). A hévízi forrás valójában egy gejzír, amelynek krátertava természetes fürdőként kínálja 38 fokos gyógyvizét. Ehhez hasonlót csak Izlandon találni. A 4,44 hektáros kiterjedésű gyógytó különlegessége a fenekét több méter vastagságban borító gyógyiszap, amely kén- és rádiumtartalmánál fogva különleges gyógyértékkel rendelkezik. A hévízi iszap a maga nemében páratlan a világon. A gyógyító iszap Hévízen valóságos ágyként béleli ki az egész tó belsejét. Igen előkelő helyet foglal el a gyógyiszapok között, részben összetételénél, részben radioaktivitásánál fogva. A kémiai vizsgálat az iszapból a szervetlen anyagok közül a kalcium, nátrium, magnézium, szilícium, vas, alumínium és titán szulfát, hidrogén-karbonát, klorid és jódod vegyületeit mutatta ki. A hévízi gyógyiszap rádiumos hatása a fájdalomcsillapító sugárzásával a szervezet mélyére hatva elősegíti és növeli az anyagcserét, élénkíti a mirigyműködését, megnyugtatja az idegrendszert és a sejtműködést a gyógyulás irányába befolyásolja.

A vize ugyanúgy kiváló a gyógyítására, mint a tófenék iszapja. A tavat tápláló forrás a vizet állandó mozgásban tartja. A mélyből feltörő víz állandó körforgást végez. A különböző irányú áramlások a víz állandó összetételét, kicserélődését, és az iszap könnyű részeit is állandó körforgásban tartják. Ez az állandó kavargás, az alulról felfelé irányuló erőteljes nyomás a tóban fürdőzőnek könnyed, lebegő érzést kölcsönöz. Az egyenletes és állandó vízáramlás jótékony hatással van a szervezetre, mert a fürdőzőket állandó, enyhe masszázsban részesíti. A tó vize gáznemű anyagokban gazdag: kénhidrogént, szénsavat, metánt és rádiumgázokat tartalmaz. A tavon kívül számos fúrt kútból nyernek a tó vizéhez hasonló összetételű, kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, kénes gyógyvizet, amelynek gyógyító hatása különösen a kopásos jellegű ízületi betegségek, lágyrész reuma, mozgásszervi betegségek, gerincbántalmak és krónikus izületi gyulladások kezelésében mutatkozik, de nőgyógyászati panaszok esetében is nagyon hatásos.

 

 

 

Dél-Dunántúl:

 

A Dél-Dunántúl az egyike azoknak a régióknak, amely az országos átlaghoz képest kevés gyógyvízzel és fürdővel rendelkezik, de itt található az egyik legnevezetesebb a harkányi fürdő. A harkányi gyógyvíz egyedülálló egész Európában, 70 méteres mélységből tör fel a 62 fokos kénes termálvíz, melynek ásványi anyag tartalma igen magas, 1000 mg literenként. Az itt feltörő gyógyvizet nőgyógyászati panaszok, meddőség kezelésére is használják. A termálvíz legfontosabb ásványi anyaga a karbonszulfid, mely bőrön át felszívódva és belélegezve is erősen gyógyító hatású, nőgyógyászati problémák kezelésében igen hatékony, és mozgásszervi betegségek esetén is kiváló, bőrgyógyászati betegségekben szintén eredményesen alkalmazható a kénes gyógyvíz. A kezelések során kiválóan érvényesül a gyógyvíz összetétele, a hidrodinamikai hatás és a hőfok, ezek együttese segíti elő a természetes gyógyulást.

Gyógyvíz hatásai: élénkíti a légzést, szaporábbá válik és mélyül a légvétel. A nyirokkeringés zavarainak javításában is jelentős szerepe van. Kén rakódik le a nyálkahártyákban, ízületekben és emeli a C-vitamin szintet. A kénes gyógyvíz javítja a szervezet kénháztartását. A gyógyvíz fogyasztása ajánlott csökkent gyomorsav termelődés esetén.

Érdekesség: A harkányihoz hasonló hatású gyógyvíz csak Izraelben és Mexikóban található!

 

A Harkányi gyógyvízről született az az adat, hogy 636 meddő beteg 44,5 százaléka egy éven belül sikeres terhességről számolt be. Ezekben az esetekben valószínűleg az összenövések (elsősorban petevezeték), gyulladások, véráramlás javulása és a krónikus méhnyakgyulladás megszüntetése szerepelhetett. Valószínű, hogy a kényelmes pihentető időszak is (sokat pihentek-aludtak, masszázsra jártak, beszélgettek, nem volt gondjuk a főzésre, kiszolgálták őket, nagyokat sétáltak, úsztak és csak egymással foglalkoztak) jótékony hatással volt a nemzőképességükre J.

 

 

Gunaras: A Dombóvár melletti Gunaras-dűlőben talált termálvizet a gyógy- és termálfürdőben hasznosítják. A gyógyfürdő fiziko- és balneoterápiás eszközökkel és szakképzett masszőrökkel várja egész évben a gyógyulni vágyókat, a több mint 8 hektáros parkosított területen. A víz ízületi betegségek és gyulladások, reuma, gerincbántalmak, nőgyógyászati gyulladások, érszűkület, érelmeszesedés, gyomor- és fogínypanaszok esetén ajánlott.

 

  

Gyógyfürdő szolgáltatások? Mit fizet az OEP?

 

Egyes, a gyógyvizekre épült szolgáltatásokat ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatásával is igénybe lehet venni. Ezek olyan orvosi rehabilitációs szolgáltatások, amelyek főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek kezeléseknél alkalmaznak. Támogatott szolgáltatás a gyógyvizes gyógymedence, a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna, a komplex fürdőgyógyászati ellátás, valamint a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás. Az OEP, mint miden egyéb egészségügyi szolgáltatás esetében, kizárólag biztosítottak számára finanszírozza a kezeléseket, illetve, ha olyan fürdőben szeretnék mindezeket igénybe venni, amellyel az egészségbiztosító szerződést kötött. A támogatott gyógyfürdőkezelésekhez orvosi vény szükséges, ezeket kizárólag finanszírozott egészségügyi szolgáltató reumatológus, fizioterápiás, ortopéd, valamint mozgásszervi rehabilitációs szakorvos rendelheti.

Habár sok kezelés több napot is igénybe vehet, a szállodai szolgáltatás nem tartozik a fürdőgyógyászati ellátások körébe, így ezt nem finanszírozza az egészségbiztosító.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellobaby.blog.hu/api/trackback/id/tr323055381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása